България се изкачва с 6 места в индекса за икономическа свобода


България се изкачва с 6 места в индекса за икономическа свобода
Снимка: iStock

4434

България се изкачва с 6 места в индекса за икономическа свобода на Фондация Heritage. В класацията за 2022 г. страната ни заема 29-то място от 177 държави (при 35-то за миналата година) с оценка от 71 точки и така попада в групата на предимно свободните държави, пише "Монитор". Страната ни е 20-та в Европа по икономическа свобода с този резултат от 45 държави в региона. България е на 41-о място в света по човешка свобода

В доклада се посочва, че през последните пет години България е постигала икономически растеж от средно над 2% годишно въпреки спада през 2020 г. Икономическата свобода е отчела ръстове през всяка от тези пет години. 

Индикаторите за фискално здраве са особено положителни, но е необходима работа за укрепването на върховенството на закона, посочват авторите на доклада. Отбелязват се проблемите, свързани с правото на частна собственост заради намесата на прокуратурата и непоследователната съдебна практика.

Съдебната система остава една от институциите с най-малко доверие в България, корупцията е на високо ниво, а регулаторният пейзаж се променя непредвидимо, констатира се още в документа.

Придобиването на разрешителни за бизнес може да бъде трудно, а процесът може да се забави значително, допълва се още в доклада. Разходите за труд са ниски по европейските стандарти, но производителността също изостава, а населението намалява.

За пореден път Сингапур е лидер по икономическа свобода в света с оценка от 84,4 пункта, която обаче се влошава с малко над 5 точки в сравнение с 2021 г.

Второто място е за Швейцария, а третото - за Ирландия, като двете страни се изкачват със съответно две и три места в сравнение с позициите им в индекса през миналата година. В групата на свободните държави попадат още Нова Зеландия, Люксембург, Тайван и Естония. Австралия, която през 2021 г. беше трета, сега пада до 12-то място в групата на предимно свободните държави, в която е и България.

Същевременно най-несвободните икономики в света са Северна Корея с оценка -2,2 точки, Венецуела с оценка 0,1 точки и Куба с оценка 1,4 точки. В топ 10 на страните с най-ниска икономическа свобода са още Судан, Зимбабве, Бурунди, Еритрея, Иран, Боливия, Централноафриканската република. България е 46-а по икономическа свобода, делим позицията с Уганда

Фондация Heritage установява, че икономическата свобода в света отчита спад, като средната оценка на страните намалява до 60 точки – точно на границата между умерено свободните и предимно несвободните държави. Нарастващият дефицит и растящият държавен дълг – особено дългът, който се тегли, за да се финансират държавното потребление и трансферни плащания, подкопават и вероятно ще подкопаят още повече общата производителност в САЩ и по света, посочва се в доклада.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички