Българите с негативна нагласа за покупка на жилище или кола през идните 12 месеца


Българите с негативна нагласа за покупка на жилище или кола през идните 12 месеца
Снимка: БГНЕС

2997

Домакинствата у нас демонстрират негативна нагласа относно извършването на разходи за покупка на кола, жилище или ремонти на дома през идните 12 месеца. Това става ясно от редовното тримесечно наблюдение на потребителските нагласи на Националния статистически институт към месец април. Данните от анкетата идват на фона на леко подобрение спрямо резултатите от януари на общите потребителски нагласи за осъществяването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. 

"Последната анкета регистрира леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Негативна е обаче нагласата на потребителите относно извършването на разходи за „покупка на кола“, за „покупка и построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.", посочват от НСИ.

Националният статистически институт уточнява, че "при коментара на отговорите относно покупките (разходите) трябва да се има предвид, че въпросите се задават тримесечно, макар че тези покупки (разходи) се извършват от потребителите през по-голям период от време. Ето защо е нормално преобладаващите стойности на балансите на мненията да са трайно разположени в отрицателната зона на графиките, но значение за икономическия анализ има посоката на движение на балансите на мненията като индикатори за положителна или отрицателна промяна."

Бумът на имотния пазар приключи

През април 2023 г. общият показател на доверие на потребителите нараства с 4.2 пункта в сравнение с януари. Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението както в градовете, така и в селата - съответно с 3.1 и 7.0 пункта.

Какъв дял от домакинствата у нас имат второ жилище?

Според оценките на потребителите има известна положителна промяна в общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, като очакванията са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в селата, за разлика от населението в градовете, което изразява малко по-негативна нагласа спрямо предходното наблюдение.

Същевременно обаче прогнозите за следващите дванадесет месеца и на селското, и на градското население леко се подобряват, в резултат на което общият балансов показател се увеличава с 2.1 пункта.

През април оценките на потребителите за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни (балансовият показател се покачва с 2.3 пункта). Инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-умерени в сравнение с три месеца по-рано.

България в топ 10 по най-ниска безработица в ЕС

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите продължават да се изместват към запазване или незначително намаление, в следствие на което балансовият показател се понижава с 4.6 пункта.

Инфлацията у нас се забави до 1-годишно дъно

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички