Чака се изслушване на шефовете на Булгартрансгаз, Автомагистрали и АПИ с министрите им


Чака се изслушване на шефовете на Булгартрансгаз, Автомагистрали и АПИ с министрите им
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

4052

Парламентарната комисия по ревизията вика на изслушване утре шефовете на Булгартрансгаз, Автомагистрали и АПИ, заедно с ресорните им министри. Те ще трябва да докладват пред кога и по какъв начин смятат да изпълнят задължението, което имат да отговорят на въпросите на комисията и второ – ще отговарят на въпроси по същество от наличната публична информация за дейността на дружествата и парламентарни питания.

До решението се стигна след разправия в комисията за петъчната визита на Мая Манолова и колеги в газовото дружеството.

Дани Каназирева от ГЕРБ упрекна председателя на комисията Мая Манолова, че е злоупотребила с поста си, отивайки в дружеството. "В петък целият този цирк беше предизборен", подчерта тя и упрекна Манолова, че комисията по ревизията й е нужна за да мине 4-процентовата бариера на предстоящите извънредни избори.

Неграмотно сте си задала въпроса, щом са ви казали, че трябва да ви изпратят 800 000 страници – имаме неорганизираност и некомпетентност и резултатът ще е нулев, предупреди Тома Биков от ГЕРБ.

На свой ред Манолова контрира, че разходването на 3 милиарда лева на българските данъкоплатци не е предизборна тема и посочи смущаващи данни за управлението на газовото дружество.

"От истеричния начин, по който бранят Булгартрансгаз и шиканирането на дейността на комисията разбираме колко сме били прави", заяви тя и добави, че изпълнявайки препоръката на министъра и заравяйки се на сайта на дружеството са открили много притеснителни неща. като пример Манолова посочи анекса от септември мин. г., с който са предоговорили основния договор и са ощетили фиска с 280 милиона лева. "Там са показани договорите с подизпълнителите, а изпълнителят е декларирал, че няма да ползва подизпълнители, но е ползвал 8 такава, три от които са част от конкурентите му в обществената поръчка", подчерта тя. "И това са изключително и само чужди фирми", добави Манолова. "ЗОП е тежко нарушен, процедурата е тежко нарушена", категорична е тя. Румен Петков иска незабавни арести за "шайката" Булгаргаз и Булгартрансгаз

Председателят на комисията обясни, че петъчната визита била по покана на изпълнителния директор на дружеството за уточняване на начина, по който ще представят исканата информация и припомни, че нормативната уредба изисква всички институции и публични дружества да оказват съдействие на народните представители.

Манолова отбеляза още, по повод изтъкнатия в петък технически проблем на Булгартрансгаз да сканира в срок 800 000 страници, че очевидно не е решен, позовавайки се на днешно писмо от дружеството. Първоначално изискваната информация била преценена на около 150 хиляди страници, после на 300 хиляди, а към днешна дата, според писмото, което тя цитира, станали над 1 млн. страници, за които дружеството чакало разрешение от принципала - енергийния министър в оставка. "Чакаме МЕ да разреши на изпълнителния директор на Булгартрансгаз да изпълни закона. държавата в момента не знам каква е премиерска ли, диктаторска или каква република", коментира Манолова.

Председателят на комисията информира още, че междувременно са постъпили три писма от дружества и институции по поставените им въпроси. От Монтажи ЕАД уведомявали комисията, че не са в състояние да предадат поисканите документи в срок и не посочват кога биха могли. От Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите изпратили информация на електронен носител, с която отговарят на част от поставените въпроси. Малко преди днешното заседание бил получен отговор и от финансовото министерство с два листа информация по зададените въпроси, включително постановленията на правителството за последните 4 години за изразходване на публични средства.

Постъпили са 46 сигнала за корупционни практики, съобщи още Манолова и заяви, че всички ще бъдат изпратени на компетентните органи в края на работата на временната комисия по ревизията.

Към списъка на проверяваните обекти да бъдат включени АЕЦ Белене и НЕК ЕАД предложи по време на заседанието Борислав Сандов от "Демократична България", а от "Има такъв народ" информираха за сигнал за корупция в Еелектроенергийния системен оператор ЕСО и предложиха ръководството му също да бъде извикано на изслушване. "Сигналите ще изпратим всички, и този за ЕСО, на компетентните органи", увери Манолова. Газов хъб "Балкан" вече има лиценз за енергийна борса

В хода на дискусията бе предложено комисията за се занимае и с "Булгартабак", също на изслушванията да могат да бъдат отправяни въпроси и от разследващи журналисти.

Депутатите от комисията насрочиха изслушванията на БУлгартрансгаз и министъра в оставка Теменужка Петкова за 16 часа утре, а час по-късно - това на Автомагистрали, АПИ и МРРБ в оставка Петя Аврамова, като журналистите ще имат достъп.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички