Дигиталното разделение между САЩ и Китай заплашва бизнеса на ЕС


Дигиталното разделение между САЩ и Китай заплашва бизнеса на ЕС
Снимка: iStock

1979

Дигиталното разделение между Китай и САЩ може да окаже сериозно въздействие върху бизнеса на ЕС в Китай и той трябва да се "подготви за най-лошото", според Евроактив. 

Бизнесът може да бъде изправен пред скъпоструващо му отделяне на неговите международни операции, казаха европейски бизнес групи. 

На фона на предизвикващите тревога политическо, търговско и финансово разделение, китайско-американското съперничество в технологичната сфера ще предизвика най-голямо разстройство, посочват в доклад, публикуван днес от Европейската търговска камара в Китай и MERICS, базиран в Берлин мозъчен тръст, предаде БГНЕС. 

Точно както Съединените щати се опитват да прочистят мрежите си от китайски софтуер и компоненти, Китай, който е силно зависим от вноса на полупроводници, настоява за цифрова самостоятелност. Европейските компании са хванати в капан по средата. Председателят на камарата Йоерг Вутке, изказвайки се на брифинг преди стартирането на доклада, предупреди за „буря, която се надига“. Потоците от данни, оборудването и цифровите стоки и услуги ще се окажат там, където разделянето най-много вреди на компаниите, каза той. 

Бизнесът вече се бори с някои от тези проблеми, като различни дефиниции на „данни“ вече имат „значително отрицателно въздействие“ върху почти половината от анкетираните компании, се казва в доклада на групите. Те твърдят, че 19% от компаниите са изоставили или отложили нови проекти, стоки или услуги поради китайските разпоредби относно личната информация. 

„Тъй като светът върви към нарастващ техно-национализъм, възможността за пълна дигитална дезинтеграция изисква трезв анализ“, казват те в доклада, който идва две седмици след като ЕС и Китай постигнаха споразумение за предоставяне на европейски компании на по-голям достъп до китайските пазари. 

Предложението на САЩ за „чиста мрежа“ има за цел да изгради глобален цифров алианс, с изключение на технологиите, които Вашингтон смята за манипулирани от китайското комунистическо правителство. 

Протекционизмът в Китай вече затруднява компаниите да използват европейски цифрови решения и мрежово оборудване, каза Джейкъб Гунтер, също представител на камарата. Европейските компании може да бъдат принудени да избират между изцяло отделени операции от Китай и останалия свят, или да намерят начини да използват по-„неутрална“ архитектура, се казва в доклада. 

„Разходите за двата варианта са значителни. Всяка стъпка, предприета по пътя на отделянето, нанася допълнителни щети на иновациите, ефективността, спестяването на разходи и икономиите“, се казва още в него. 

„Плъзгаме се надолу... и набираме скорост“, каза Вутке. „На този етап не виждам изходна рампа.“

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички