Домоуправители и учители сменят преброителите


Домоуправители и учители сменят преброителите
Снимка: Unplash

4272

Домоуправители на жилищни блокове и учители анкетират гражданите вместо преброителите. Това се налага вследствие на сериозния недостиг на анкетьори, които са се отказали да вършат работата си заради влошаващата се епидемична обстановка у нас, пише вестник "Монитор".

От Националния статистически институт (НСИ) обявяват, че за София не достигат около 600 преброители, които трябва да анкетират жителите на близо 1300 участъка. Оказва се, че макар преброителната кампания вече да е в ход, все още могат да бъдат сключени допълнителни договори с преброители, които да заемат местата на отказалите се. Като вероятни "преброители по заместване" са посочени именно домоуправителите на жилищните сгради.

Липсата на работна ръка обаче далеч не е единствената спънка пред кампанията на НСИ. Дезинформираността относно преброяването например е отказала от участие в анкетата жителите на пловдивския квартал "Столипиново". Основна причина за това стават слуховете за конспиративни теории и страховете, че преброителите събират данните им за списъци за масова ваксинация.

От НСИ поясняват пред "Монитор", че подобен проблем се е наблюдавал единствено в началото на преброяването по домовете, но той се е дължал по-скоро на факта, че те не гледат българска телевизия. Тогава на помощ са се притекли ромските медиатори и детските учители от квартала, по-голямата част от които всъщност са и преброители.

"В "Столипиново" има 105 преброителни участъка, всеки с по 100-120 жилища. От тях 80 вече са почти преброени, коментираха още от статистическата служба, като допълниха, че при тях е постъпило обаждане от жена, която е готова да заплати глобата от 160 лева за отказ от преброяване, тъй като се страхува за личните си данни.

"В преброяването няма чувствителна лична информация. Всички данни са защитени по смисъла на Закона за преброяването", увериха от НСИ. Негативно влияние над кампанията вероятно оказва и случаят, в който жител на пернишко село стреля с газов пистолет срещу преброител.

Междувременно в стремежа си да припечелят повече пари някои анкетьори си позволяват да преброяват жителите в техните вили, а не на постоянния им адрес, разказа един от участниците в кампанията пред "Монитор".

Припомняме, че за преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за жилище – 1.00 лв., а за сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи универсален код, за което ще му се заплатят 0.80 лева. Удължават онлайн преброяването

От НСИ са категорични, че към момента не се планира удължаване на преброителната кампания въпреки сериозните затруднения, пред които са изправени преброители, контрольори, а също и самата статистическа служба.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички