Държавата придоби монопол върху лотарийната игра през Закона за извънредното положение


Държавата придоби монопол върху лотарийната игра през Закона за извънредното положение
Снимка: БГНЕС

2068

Държавата да придобие монопол върху лотарийната игра кено реши на първо четене мнозинството в Народното събрание с гласуваните промени през Закона за извънредното положение, предаде БНР. 

С този закон се реши общините да получат отсрочка за връщане на стари задължения, а с препратка към Закона за семейните помощи доходът на доброволните приемни семейства се приравни с този на близките и на роднините на дете с над 90 процента увреждане. 

Пакетът от законодателни промени предизвика словесни сблъсъци в парламента и бе определен от опозицията като "компот".

На първо четене депутатите удължиха срока, в който общините няма да бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към централния бюджет. Така, ако не са успели да ги изплатят до 1 януари т.г., те ще могат да го направят до 2 месеца след края на извънредната обстановка. 

Напрежение в пленарната зала предизвикаха промените в Закона за хазарта. Опозицията атакува наложената практика през Закона за извънредното положение да се правят промени в редица други закони и особено промяната в Закона за хазарта през преходни и заключителни разпоредби. 

Социалистът Румен Гечев коментира: "Дами и господа от организираната престъпна група, лъскайте обувките, защото след 4-ти април ви предстоят много интензивни и вълнуващи разговори". 

Вносителите от ГЕРБ обясняват, че промяната е поискана от НАП заради неясното разписване на разликата между тото; лото; кено и бинго в Закона за хазарта. 

Депутатът от БСП Надя Клисурска видя в промените в Закона за семейните помощи предизборен ход на управляващите: "Аз нямам нищо против за уравниловката и за възможността те да получават тази подкрепа. Но целият този компот, който ни се предлага, е тоталното лобиране по определени сектори". 

Репликира ѝ Светлана Ангелова от ГЕРБ: "Това ли сте вие социално-отговорната партия БСП". 

Депутатът Йордан Цонев от ДПС настоя, партии с достатъчен брой депутати да сезират Конституционния съд заради промяната в държавния бюджет през Закона за извънредното положение.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички