ЕБВР повиши прогнозата си за икономическия растеж на България за 2023 г.


ЕБВР повиши прогнозата си за икономическия растеж на България за 2023 г.
Снимка: istock

1718

След като се разшири с 3,4% през миналата година, икономиката на България се охлажда на фона на по-слабото външно търсене и предизвиканото от инфлацията забавяне на потреблението. Това пише в най-новия доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие, посветен на регионалните икономически перспективи.

Растежът на икономиката на България за 2023 г. се очаква да бъде 1,6%, тъй като ефектът от по-слабото потребление може да бъде компенсиран от по-голямото доверие на инвеститорите, което се приписва на сметката на новосформираното коалиционно правителство, проправящо пътя към подобряване на политическата стабилност, отбелязват експертите на ЕБВР. За 2024 г. банката прогнозира, че българската икономика ще се разшири с 2,6%.

В югоизточния регион на ЕС се предвижда годишен икономически растеж с 2% през тази година и с 2,8% през 2024 г., с което очакванията за икономиката на региона надминават заложените за българската икономика числа.

В сравнение с оценките на ЕБВР за икономиката на България, направени през пролетта, сега прогнозите за 2023 г. са подобрени. Банката обяви през май, че растежът на българската икономика ще бъде 1,3% през настоящата година. Оценката за догодина обаче сега е понижена с 0,3 пр. п.

През първото и второто тримесечие на 2023 г. българският БВП нарасна съответно с 2,1 и 1,8% спрямо същите тримесечия на 2022 г., а годишният растеж на частното потребление се забави до 1,3% през април – юни т.г., сочат заключенията в доклада.

Същевременно българският износ е регистрирал спад с 0,8% през второто тримесечие на годишна база, тъй като износът на суровини и енергия се е свил през първите месеци на 2023 г., след като отбеляза силен растеж през 2022 г.

Намалението на износа се дължи на свиване на производството на въглища и ядрена електроенергия и на умерените нива на пазарните цени, което прави българската електроенергия по-малко конкурентоспособна, посочват от ЕБВР.

Спадът на износа се е отразил неблагоприятно и на промишлеността, която е понижила продукцията си през март 2023 г. Ефектът от свиването на износа върху българския БВП е бил компенсиран от намаление на вноса с 6,7% през второто тримесечие на годишна основа.

Като положително развитие банката отчита, че чуждестранните инвестиции у нас са напът да се възстановят след 3 години, в които не се представяха добре.

Независимо от планираната фискална консолидация и по-ниските държавни разходи, фондовете на ЕС биха могли допълнително да подкрепят инвестициите.

За 2024 г. в доклада се прогнозира, че българският икономически растеж ще се засили до 2,6%, тласнат нагоре от отслабването на инфлацията, ускоряването на усвояването на евросредства и по-силното външно търсене.

Основните рискове пред прогнозата са евентуален нов шок в цените на енергията и продължителна слабост в ключови търговски партньори за България. Експертите предпупреждават, че политическите рискове също остават високи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕБВР с оптимистична прогноза за икономическия растеж на България

Икономиката на България забавя растежа, нараства с най-бавния темп от 2 години насам

Мрачни прогнози: Накъде се движи световната икономика според ОИСР?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички