Ефект от кризата в Червено море: Задава ли се скок на цените в Европа?


Ефект от кризата в Червено море: Задава ли се скок на цените в Европа?
Снимка: Getty Images

3151

Европейският съюз е изправен пред риск от скок на цените и забавяне на икономическия растеж заради нарушеното корабоплаване през Червено море. Това бе изводът след заседание на министрите на търговията от ЕС, на което беше повдигнат въпросът.

Произтичащите от ситуацията негативни ефекти обаче все още не са повлияли на икономиката на ЕС, успокои заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Трафикът през Червено море е намалял с 22%

Трафикът през Червено море е намалял с 22 процента само за месец. Очаква се морския трафик през Червено море да продължи да се свива, тъй като компаниите за превози пренасочват корабите си около най-южната точка на африканския континент - нос Добра надежда, каза още Домбровскис, добавяйки, че ЕК следи ситуацията много внимателно.

Още: Цените за превоз на стоки по море скочиха рязко

"Досега не е имало видимо въздействие върху цените на енергията и по-общо въздействие върху цените на стоките. Но вече виждаме въздействие върху цените на транспорта, които са се увеличили", каза Домбровскис пред репортери. "Разбира се, това е рисков фактор", предупреди зам.-председателят на ЕК.

Въздействие върху цените

По думите му "по-широкото икономическо въздействие върху потребителските цени и икономиката на ЕС като цяло ще зависи до голяма степен от продължителността на тази криза". "Необходими са бързи действия", заключи Домбровскис.

Европейската комисия ще актуализира икономическите си прогнози през февруари, като е възможно да се наложи да калкулира в прогнозата си и смущенията в Червено море, каза още той.

Още: Голяма компания продължава да насочва кораби през Червено море

Нидерландският министърът на външната търговия и сътрудничеството Джефри ван Леуен съобщи, че транспортните разходи за превози по маршрута Шанхай-Ротердам, минаващ през Суецкия канал, до който се стига през Червено море, в някои случаи са се повишили с 200 процента, след като започнаха атаките по търговски кораби.

"Това очевидно ще подхрани инфлацията, а това е последното, от което се нуждаем", каза той.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички