ЕИФ и Обединена българска банка с ОББ Интерлийз подписаха споразумение по линия на InvestEU за гаранции по нови заеми на стойност над 110 млн. евро за МСП и малки дружества със средна капитализация


ЕИФ и Обединена българска банка с ОББ Интерлийз подписаха споразумение по линия на InvestEU за гаранции по нови заеми на стойност над 110 млн. евро за МСП и малки дружества със средна капитализация
Снимка: ОББ

4159

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Обединена българска банка (ОББ) подписаха днес първото за България споразумение по линия на InvestEU. Вицепрезидентът на ЕИБ, Лиляна Павлова, Добромир Добрев, изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и пазари“ в ОББ, Николай Христов, главен изпълнителен директор на ОББ Интерлийз, и Хуберт Котони, директор на ЕИФ и ръководител на „Управление на мандатите“, посочиха стратегическото значение на споразумението за конкурентоспособността на местните дружества.

Споразумението предвижда ЕИФ да гарантира заеми в три основни области. Гаранциите за конкурентоспособност ще подкрепят близо 76 млн. евро дългово финансиране за МСП в полза на конкурентоспособността, растежа и заетостта. InvestEU e „наследникът“ на програмата COSME (2014-2020), в рамките на която ОББ и ОББ Интерлийз отпуснаха 7400 кредита с преференциални условия за общо над 800 млн. евро.

Гаранциите за устойчивост ще подкрепят близо 24 млн. евро дългово финансиране за МСП и малки дружества със средна капитализация в помощ на зеления преход в Европа. Тази тема е стратегически важна за ОББ, като InvestEU позволява на банката да има дори по-големи планове за устойчивия преход на българския бизнес.

Допълнителни заеми в размер на 10 млн. евро под формата на гаранции за иновации и цифровизация на МСП ще подпомогнат дружества, които разработват и внедряват нови продукти, услуги и процеси. Новият продукт е „наследникът“ на InnovFin, в рамките на която ОББ отпусна над 120 кредита с преференциални условия за общо над 127 млн. евро.

Вицепрезидентът на ЕИБ, Лиляна Павлова, заяви: „Групата на Европейската инвестиционна банка се радва да бъде стратегически партньор на Европейската комисия по изпълнението на InvestEU, което ни дава възможност да финансираме по-иновативни и по-рискови проекти. Заедно с нашите партньори ние ще спомогнем за преодоляване на пазарните слабости и за намаляване на риска за трети лица, били те частни или публични инвеститори, като превъэмогнем инвестиционния застой или трудностите, породени от икономическата несигурност.   Ценим активното участие на ОББ в InvestEU, първо по рода си в България и едно от първите за ЕС. Днешното споразумение ще засили още повече сътрудничеството между ЕИФ и ОББ във важни за политиката на ЕС области  и ще повиши конкурентоспособността на българските дружества.

Изпълнителният директор на „Корпоративно банкиране и пазари“ в ОББ,  Добромир Добрев, заяви:„Горд съм, че след подписването на първата за България транзакция по Плана „Юнкер“ в далечната 2015 г., седем години по-късно нашата банка отново е първенец на пазара по програмата InvestEU. Още по-горд съм, че правим това за две компании, които са част от Групата на KBC България – не само ОББ, но и ОББ Interlease. Това ново гаранционно споразумение е пример за нашето успешно партньорство през годините. Днес подписваме споразумение за нови заеми и лизинг на стойност над 110 млн. евро в подкрепа на българските МСП и малки дружества със средна капитализация – първата подобна операция в България по линия на InvestEU. Благодарение на нея ще подпомогнем конкурентоспособността на местните компании и ще увеличим кредитирането в стратегически области като устойчивостта, иновациите и цифровизацията. Убедени сме, че програмата InvestEU ще спомогне за осъществяване на инвестиционните намерения на българските МСП и дружествата със средна капитализация като осигурим достъп до средства при преференциални условия и облекчени изисквания за обезпеченост.“

Радваме се да възобновим партньорството си с Обединена българска банка, в този случай под егидата на програмата InvestEU. Споразумението е замислено като проводник на финансиране за българските дружества, което ще спомогне да станат по-конкурентоспособни и иновативни, и на инвестиции за зеления и устойчив преход. Предвид настоящите предизвикателства в енергетиката, пред които е изправена цяла Европа, ние вярваме, че това сътрудничество може да осигури финансова подкрепа, която ще позволи на тези дружества да постигнат важен напредък по зеления преход.” - заяви Хуберт Котони, директор на ЕИФ и ръководител на „Управление на мандатите“.

Общи сведения

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на страните членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигане на политическите цели на ЕС.

Европейският инвестиционен Фонд (ЕИФ) е специализиран в предоставянето на рисково финансиране за малки и средни предприятия (МСП) в цяла Европа. Той е част от Групата на ЕИБ. Неговите акционери са ЕИБ, ЕС, представляван от Европейската комисия, и широк кръг публични и частни банки и финансови институции.

Програмата InvestEU осигурява на Европейския съюз решаващо дългосрочно финансиране като привлича значителни по своя размер частни и публични средства в подкрепа на устойчивото възстановяване. Тя спомага и за привличане на частни инвестиции за приоритетите в политиката на ЕС като Европейския зелен пакт и цифровия преход. Програмата InvestEU обединява множеството съществуващи финансови инструменти на ЕС в подкрепа на инвестициите в Европейския съюз, които осигуряват по-опростено, по-ефективно и по-гъвкаво финансиране за инвестиционни проекти в Европа. Програмата се състои от три компонента: фонд InvestEU, консултантски център InvestEU и портал InvestEU. Фондът InvestEU осъществява своята дейност чрез финансови партньори, които ще инвестират в проекти благодарение на бюджетна гаранция от ЕС в размер от 26,2 млрд. евро. Цялостната бюджетна гаранция ще обезпечи инвестиционните проекти на партньорите по изпълнението, ще увеличи способността им да поемат рискове и в резултат на това ще привлече най-малко 372 млрд. евро допълнителни инвестиции.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички

Най-четени новини


виж всички