ЕК одобри "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход


ЕК одобри "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход
Снимка: iStock

2843

ЕК одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход, обяви пресслужбата на изпълнителния орган на ЕС.

„От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания“, съобщи и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, предаде министертсвото на земеделието и храните.

„Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране“, добави Вътев.

По думите му регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. „Това допълнително създава предпоставки за производството на продукти с високо качество и добавена стойност“, каза той.

„Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus (известно като Лактобацилус булгарикус) и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация. Характеризира се със специфичен млечнокисел вкус и аромат, който се дължи на 34 вида ароматни субстанции (ацеталдехид, ацетон, етанол, диацетил, ацетоин и други), получени при ферментацията на млякото от комбинираното действие на двете бактерии.

Благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, използвана при производството му. Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1641 вече защитени селскостопански продукти. Списъкът на всички защитени географски наименования може да се намери в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопанските продукти eAmbrosia.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България с първи продукт в Световната организация по интелектуална собственост 

Пореден български продукт влезе сред защитените храни в ЕС

Странджанският манов мед вече е защитен продукт в ЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички