ЕК ограничава продажбата на микропластмаса и продукти, които я освобождават


ЕК ограничава продажбата на микропластмаса и продукти, които я освобождават
Снимка: iStock

1935

Европейската комисия ограничи продажбата на микропластмаса и продукти, които умишлено освобождават синтетични полимерни частици по време на употреба, се посочва в прессъобщение на страницата на ЕК.

Новите разпоредби, част от Регламента на ЕС за регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH), трябва да помогнат за предотвратяване на изпускането на около 500 000 тона микропластмаса в околната среда.

Около 42 000 тона микропластмаси, умишлено добавени към продукти, се освобождават в околната среда в ЕС всяка година, посочва ЕК.

„Забраната на умишлено добавената микропластмаса е в отговор на сериозна загриженост за околната среда и здравето на хората. Микропластмасата се намира в моретата, реките и на сушата, както и в храната и питейната вода. Днешното ограничение се отнася за много малки частици, но е голяма стъпка към намаляване на причиненото от човека замърсяване“, аргументира решението еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус, цитиран от ДПА.

Законодателството обхваща всички синтетични полимерни частици с големина под 5 мм, органични, неразтворими и устойчиви на разграждане, посочва ЕК.

Това включва продукти като гранулирани материали, използвани като пълнеж за изкуствена трева, различни козметични продукти като ексфолианти, но и в детергенти, играчки, материали за растителна защита или медицински изделия.

Някои мерки, като забраната за микроперли и брокати, трябва да се прилагат в рамките на 20 дни, след като влязат в сила новите разпоредби, поясняват от ЕК, докато за други ограничения е предвиден преходен период.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пластмасата: Как да се справим със замърсяването?

Коя е първата страна, забранила найлоновите торбички в магазините?

Германия налага нов данък върху пластмасите за еднократна употреба

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички