ЕК предлага инвестиции от 10 млрд. евро за европейски зелен и цифров преход


ЕК предлага инвестиции от 10 млрд. евро за европейски зелен и цифров преход
Снимка: iStock

2261

ЕК обяви във вторник, че е предложила създаването на 10 партньорства между Европейския съюз, неговите членове и индустрията, за да "ускори прехода към зелена, климатично неутрална и цифрова Европа“, което ще направи европейската икономика "по-устойчива и конкурентоспособна". 

Според предложенията, ЕС ще инвестира близо 10 милиарда евро в тези сътрудничества, докато партньорите "ще отговарят с поне еквивалентна сума", предаде БНР. 

"Очаква се този комбиниран принос да мобилизира допълнителни инвестиции в подкрепа на европейския преход и да създаде дългосрочни положителни въздействия върху заетостта, околната среда и обществото“, заяви комисията. 

Съобщението идва, след като преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова единния блок и САЩ да създадат "правилник за цифровата икономика". 

Междувременно тя посочи, че Европейският съюз работи по Спешен инструмент за единия пазар, за да "се избегнат бъдещи прекъсвания и смущения" в икономиката на блока в ситуации, подобни на продължаващата пандемия от Covid-19

"И ние ще диверсифицираме веригите за доставки и ще създадем европейски алианси, за да бъдем по-устойчиви при набавянето на суровини. Нека извлечем уроците от пандемията", написа тя в Twitter.

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички