ЕК въвежда мерки срещу компании, фалшиво етикетиращи продуктите си като "зелени"


ЕК въвежда мерки срещу компании, фалшиво етикетиращи продуктите си като "зелени"
Снимка: iStock

1639

Европейската комисия смята да въведе изисквания за компаниите, според които ще трябва да доказват твърденията си, че продуктите им са благоприятни за опазването на климата. Това показват проектоправила на ЕК, предава Reuters, целящи да премахнат подвеждащите „зелени“ етикети от различни продукти.

Очаква се днес ЕК да предложи новите изисквания към бизнеса, чрез които се популяризират стоки, продавани в Европа, с етикети като „естествени“, „климатично неутрални“ или с „рециклирано съдържание“.

Според подготвения от ЕК план, за да използват такива етикети за продуктите си, фирмите ще трябва първо да извършат научно обоснована оценка, в която влизат всички значими въздействия върху околната среда, за да докажат, че продуктите отговарят на описанието си на етикета. Те могат и да бъдат проверени, съответно схема за екологично етикетиране.

След това акредитирано независимо лице ще трябва да провери твърдението, преди компанията да го използва публично. Фирмите, които обявяват свои продукти или дейности за благоприятни за климата без доказателства, могат да бъдат застрашени от финансови санкции.

Предложението ще засегне всички потребителски продукти, продавани в ЕС, освен ако не са обхванати от съществуващото законодателство, регулиращо определени етикети, например храни с етикет за органични продукти.

Оценка на ЕК показа през 2020 г., след анализ на 150 твърдения за екологичните характеристики на продукти, че повече от половината (53%) предоставят „неясна, подвеждаща или неоснователна информация“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Площите с биокултури у нас са се увеличили над 6 пъти за 7 г.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички