ЕС отчита положителен търговски баланс след 6 поредни тримесечия на дефицит


ЕС отчита положителен търговски баланс след 6 поредни тримесечия на дефицит
Снимка: iStock/Guliver

2064

Европейският съюз отчита положителен баланс по търговското салдо през второто тримесечие на тази година. Това се случва за първи път след шест поредни тримесечия на търговски дефицит, съобщават от европейската статистическа служба Евростат. Основна причина за търговския излишък са понижаващите се цени на енергията.

През второто тримесечие на 2023 година износът на ЕС намалява с 2%, докато вносът се увеличава с 3.5%, като се отчита минимален търговски излишък в размер на 1 млрд. евро. Това е рязко подобрение спрямо резултатите от предходните тримесечия. За сравнение, през третото тримесечие на миналата 2022 година размерът на търговския дефицит нарасна до внушителните 155 млрд. евро, което бе най-високото ниво от 2019 година.

Спадът на вноса в ЕС от страни извън общността през второто тримесечие се дължи на понижение от 15.6% във вноса на енергия и 10.9% във вноса на суровини спрямо първото тримесечие.

Отчита се спад в износа във всички сектори с изключение на „машини и превозни средства” (+2.5%). Най-голям спад в износа се регистрира при енергията (-22.5%) и суровините (-9.3%).

Търговският дефицит на ЕС се изстреля до исторически висини

През второто тримесечие на 2023 година ЕС отчита търговски излишък от 15.6 млрд. евро при храните, напитките и тютюневите изделия и излишък от 48.5 млрд. евро при търговията с химикали.

През второто тримесечие търговският баланс при машините и превозните средства се увеличава за трето поредно тримесечие, достигайки 52.4 млрд. евро. Стойността все още не се доближава до най-високото ниво, регистрирано през първото тримесечие на 2019 година (60.7 млрд. евро).

По отношение на енергията търговският баланс се подобрява от дефицит в размер на минус 115.4 млрд. евро през първите три месеца на тази година до минус 100 млрд. евро през второто тримесечие.

Българският износ намалява с 15.6% през юни

Българският износ се свива на фона на забавянето на световната икономика

България първа по ръст на износа в Европа през миналата година

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички