Ето къде инфлацията вече надминава 140 процента


Ето къде инфлацията вече надминава 140 процента
Снимка: iStock

2499

В Аржентина инфлацията достигна 140 процента и хората прибягват във все по-голяма степен към пазарите за дрехи втора употреба, за да си купят облекла на изгодна цена и да припечелят допълнителни пари в брой, продавайки стари дрехи, информира Ройтерс.

Южноамериканската страна, която е втората по големина икономика в региона след Бразилия, се сблъсква с най-лошата икономическа криза от десетилетия. Две пети от хората живеят в бедност, а надигащата се рецесия е надвиснала над предстоящите в неделя (19 ноември) президентски избори.

Все по-голямата ярост на аржентинците изведе на преден план радикалния "аутсайдер" Хавиер Милей, който има леко предимство в социологическите проучвания пред икономическия министър Серхио Маса, кандидат на управляващата перонистка коалиция. Доверието към Маса е разклатено заради неспособността му да овладее инфлацията.

Още: Централна банка вдигна лихвите до 133% заради трицифрена инфлация

"Не можеш просто да отидеш в мола и да си купиш нещо, което харесваш, както правехме преди", каза 22-годишният студент Айлен Чиклана в Буенос Айрес.

Нови дънки струват двойно повече, отколкото преди година и подобна покупка е една трета от минималната месечна заплата в Аржентина, пише БТА.

Годишната инфлация, която вече е 138 процента, вероятно ще нарасне допълнително, когато властите оповестят официалните данни за октомври по-късно днес, като се очаква месечният растеж да е с около 10 процентни пункта, което е с малко под ценовите пикове през август и септември.

Инфлацията е на най-високо равнище от 1991 г.

Още: Над 40% от населението на Аржентина живеят под прага на бедност

Инфлацията в Аржентина се ускори през миналата година до най-високото си равнище от 1991 година.

Беатрис Лаурисио, 62-годишна полупенсионирана учителка, заяви, че тя и съпругът й, служител в автобусна компания, посещават през уикендите пазари за облекло, където продават стари дрехи, за да свържат двата края.

"Ние сме средна класа, ниска средна класа, бих казала. Имаме работа, но сме принудени да идваме на пазара", отбелязва тя, добавяйки, че, когато той е бил отменен преди една седмица заради лошото време, финансите на двойката са се "сринали".

"Не правим това заради малко допълнителни пари, за да отидем на почивка в Бразилия, а го правим, за да задоволим дневните си нужди", коментира Лаурисио.

Мария Силвина Перасо, организатор на панаира на облеклото в Тигре, в покрайнините на Буенос Айрес, заяви, че много хора пазаруват там, тъй като цените са се повишили много по-бързо от заплатите. Местната минимална месечна заплата е 132 000 песос или 377 долара по официалния обменен курс, макар на паралелния пазар тази сума да е двойно по-ниска – заради контрола върху капиталите – ограничения върху трансакциите на чуждестранни валути.

"При сегашното състояние на икономиката те купуват дрехи на 5 или 10 процента от стойността им в магазина и могат да пазаруват различни неща за семействата си", допълва тя.

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички