Ето това са най-скъпите градове в света за луксозен начин на живот


Ето това са най-скъпите градове в света за луксозен начин на живот
Снимка: iStock

3707

Сингапур за първи път оглави класацията на най-скъпите градове в света за луксозен начин на живот, докато се стреми да е водещ глобален център за богатите, пише Bloomberg. Градът държава, класиран на 5-о място през 2022 г., изпреварва Шанхай и Хонконг, които са съответно на втора и трета позиция. Това дочи доклад на швейцарската компания Julius Baer Group.

Сингапур беше едно от първите места в Азия, което отвори отново границите си по време на пандемията. Сега привлекателността му сред хората с голямо състояние личи по покачващите се цени, пред които са изправени местните жители. До края на 2022 г. Сингапур е имал около 1500 семейни офиса на своята територия – 2 пъти повече от 2021 г., допълва докладът. Това е най-скъпият град света по отношение на цените на автомобилите.

„Високият стандарт на живот и нарастващите изисквания към местната инфраструктура означават, че животът тук не е евтин. Жилищните имоти са изключително търсени, а данъците върху автомобилите и основните здравни застраховки са съответно със 133% и 109% по-скъпи от средните за света“, гласи докладът.

Lifestyle Index на Julius Baer класира 25-те най-скъпи града в света, като анализира жилищни имоти, автомобили, полети в бизнес класа, бизнес училища, дегустационни вечери и други луксозни стоки. За четвърта поредна година Азия остава най-скъпият регион за луксозен живот.

Ню Йорк е другият голям печеливш. Финансовата столица на САЩ се изкачи до 5-о място от 11-о място през 2022 г. благодарение на засилването на долара и възстановяването от пандемията.

Лондон слиза от 2-о на 4-о място. Brexit и „произтичащите от него сътресения“ продължават да накърняват репутацията на Обединеното кралство, а сега градът е изправен пред силна конкуренция от процъфтяващи финансови центрове като Дубай и Сингапур, твърдят от Julius Baer.

За първи път, откакто се подготвя докладът, Европа, Близкият изток и Африка е най-достъпният регион за живеене добре, като европейските градове спадат в класацията.

Дубай влезе в топ 10 за първи път, като се превръща в 7-ия най-скъп град, докато Цюрих отстъпва до 14-о място. Емирството е „звезда“ в тазгодишния индекс, а преместването на голям брой богати хора там се отрази на цените на имотите и търсенето, допълва компанията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-скъпите градове в света?

9-те най-скъпи града за почивка в света

Къде са българските градове сред най-скъпите места за живеене?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички