Ето всичко, което трябва да знаете за ваучерите за храна


Ето всичко, което трябва да знаете за ваучерите за храна
Снимка: Edenred

21209

През последните месеци доста се говореше за предлагането на ваучери за храна, в замяна на туристически услуги. Туроператорите обаче не приеха особено радушно новата идея, а и от друга страна масово притежателите на ваучери не проявяват интерес към използването им в туристическия сектор или защото не знаят, че могат да се използват за друго освен храна. Плащаме с ваучери за храна и почивката

Министерството на туризма откри нова секция, в която подробно разяснява всичко, което трябва да знаем за ваучерите и възможностите, които предлагат. 

Какво представляват ваучерите за храна?

Ваучерите за храна са допълнителна социална придобивка, която работодателите предоставят на служителите си, да за подпомогнат покупателната способност и да увеличат мотивацията им. Те са освободени от данъци и осигуровки и са в размер до 200 лв. на месец на работник. Ваучерите за храна са признат разход за данъчни цели на фирмите, те са освободени от облагане с данък върху доходите на работника/служителя и върху тези средства не се правят осигурителни вноски.

За какви услуги важат ваучерите за туристически услуги?

Съгласно Закона за туризма „Основни туристически услуги“ са настаняване, хранене и транспортиране, а „Допълнителни туристически услуги“ са свързани с:

- пътувания, развлечения, прояви и други събития с културен и опознавателен характер;

- конгресни и делови прояви (организиране на срещи, конференции, семинари, обучения, презентации и други корпоративни събития);

- спортно-анимационни и водноатракционни услуги,

- здравни, СПА и уелнес услуги, ползване на въжени линии;

- отдаване под наем на плажни съоръжения, ски екипировка, превозни средства и на плавателни средства за спорт;

- туризъм и развлечение, услуги, предоставяни от школи и клубове по танци, езда, ветроходство и други водни спортове;

- услуги, предоставяни от ски училища, както и други, предлагани и потребявани от туристите по време на тяхното пътуване и престой.

В тази връзка всички доставчици на туристически услуги могат да се възползват и да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна. Бизнесът няма идея как ваучерите за храна ще се ползват за туризъм

Къде може да се използват ваучерите?

Засега търговските обекти, които приемат ваучери за храна са над 10 000. Доставчиците на туристически услуги вече сключват договори за обслужване с оператори на ваучери за храна.

Може да се запознаете със списък на лицата с разрешение за осъществяване на дейност като оператор на ваучери за храна, на сайта на Министерството на финансите - https://www.minfin.bg/bg/531.

Могат ли да се ползват чрез посредници – туроператори, сайтове за групово пазаруване, онлайн резервационни системи?

Единствено доставчиците на туристически услуги могат да се възползват от ваучерите за туристически услуги и ще имат възможност да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна.

Могат ли ваучерите да се ползват при пътуване в чужбина?

Ваучерите са средство, чрез което да се подпомогне туристическият бизнес, както и всеки, който желае почивка в България, но те са валидни и за пътуване извън страната при определени условия. Всички доставчици на туристически услуги, с регистрирана търговска дейност в България, могат да сключат договор за обслужване с оператор на ваучери за храна. Плащаме с ваучери за храна пътуване в чужбина и туристически услуги

Има ли ограничения за ползването на ваучерите за туристически цели?

Няма ограничения.

Каква е валидността на ваучерите?

Ваучерите имат срок на валидност, която задължително се изписва върху тях. По закон тя е до 12 месеца. Операторите на ваучерите са длъжни да осребряват всички издадени от тях ваучери, които са пуснати в обращение и са валидни към датата на приемането им, както и един месец след изтичане на срока на валидност на ваучерите.

Какви са правилата за приемане на ваучери за храна?

Доставчиците, сключили договор за обслужване на ползватели с оператор, са длъжни да:

- не връщат остатък до номиналната стойност на предоставения ваучер;

- не продават вино, спиртни напитки, пиво или тютюневи изделия срещу ваучери за храна;

- попълват на гърба на всеки използван от ползвател ваучер за храна датата, на която е ползван и да поставят печата на съответния доставчик;

- предоставят стоки и услуги по цени, обявени в съответния търговски обект, без да включват надценка или да коригират цените с размера на възнаграждението, дължимо на оператора.

Как се отчитат счетоводно и плащат ли се данъци върху сумите, платени с ваучери?

Това става съобразно нормативните изисквания, приложими и към момента за ваучерите за храна. Прилагат се правилата на Закона за корпоративното подоходно облагане по отношение на ваучерите за храна и наредбата по чл. 209, ал. 6 от същия закон (Наредба № 7 от 9 юли 2003 г. за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за извършване на дейност като оператор на ваучери за храна и осъществяване на дейност като оператор).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хотелиерите са скептични за ваучерите заради забавяне на плащанията

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79599
 • GBP
  1
  2.32757
 • JPY
  100
  1.13139
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички