Фалиралите фирми са повече отколкото през 2020 г.


Фалиралите фирми са повече отколкото през 2020 г.
Снимка: iStock/Guliver

3772

Фалитите на фирми в страната през второто и третото тримесечие на тази година са повече спрямо същия период на миналата, показват данни на Евростат. Фалитите в България нарастват осезаемо

В началото на пандемията, през второто тримесечие на 2020 г., фалитите на търговски дружества в България са с 33,6% по-малко спрямо същия период на предкризисната 2019 г. През третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. фалитите в страната също са по-малко на годишна база, като спадът на банкрутиралите дружества е съответно с 9,3% и 15,5%. Явно мерките за подпомагане на бизнеса, запазване на заетостта и разсрочване на заемите са довели до спад на фирмите, прекратили дейността си.

Тенденцията продължава и през първото тримесечие на настоящата година, когато фалитите отново намаляват - с 5,6% на годишна база. През второто тримесечие на 2021 г., веднага след провеждането на изборите на 4 април, ситуацията в страната рязко се променя. А фалитите на фирми нарастват с 35,2% спрямо същия период на миналата година. През третото тримесечие на настоящата годината фалитите леко намаляват спрямо предходното, но остават на доста високо ниво като например са повече от първото тримесечие на годината.

Оказва се, че спирането на мерките за подпомагане на фирмите и за запазване на заетостта от страна на служебния кабинет е довело до увеличение на фалитите.

По отношение на регистрацията на фирми в страната данните на Евростат потвърждават влошаването на ситуацията през третото тримесечие на 2021 г. През второто и третото тримесечие на 2020 г. регистрирането на нови фирми разбираемо намалява, като спадът е с 18% на годишна база.

След това две поредни тримесечие активността на предприемачите се възстановява и регистрираните нови фирми са около нивата от 2019 г., преди пандемията да завладее Европа. Пред третото тримесечие на настоящата година ситуацията се променя и регистрираните фирми значително намаляват спрямо първото и второто тримесечие.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Закриването на фирма ще е по-бързо и лесно

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички