Фирми от дървообработващата и мебелната индустрия са пред фалит, алармират от бранша


Фирми от дървообработващата и мебелната индустрия са пред фалит, алармират от бранша
Снимка: iStock/Guliver

4042

Войната в Украйна допълнително засили проблемите за дървообработващите и мебелните фирми в България, които от години работят в условията на дефицит на дървесина, а шперплатът изчезна от пазара. Голяма част от компаниите са изправени пред фалит, вече близо 20 % от персонала е съкратен с тенденция това да продължи и следващите месеци. Това коментира в интервю за БТА проф. д-р Васил Живков - председател на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП). Цената на дървения материал скочи с 193% до исторически връх

Забрана за износ на дървесина от Русия, като контрасанкция на забраните от ЕС заради войната в Украйна, е поредната пречка за българските фирми. Критичната ситуация се задълбочи още преди да бъдат обявени руските санкции, защото вече договорена и натоварена от Русия суровина не можеше да стигне до България, а сега имаме и официална забрана, посочи Живков.

Дефицит от 200 000 кубика руска дървесина

По експертни оценки на Камарата това означава намален внос на масивна дървесина от около 200 000 кубика, превърнати в обла дървесина (мерна единица, в която се измерва дървесината, добивана в гората). По думите на Живков това количество не е толкова голямо спрямо добиваното в България, което за последните две години е за около 6 млн. кубически метра, но потребностите са за повече. 

Шперплатът изчезна от пазара

В България основно се използва шперплат, който се изготвя предимно от дървесина от Русия, произведен в Украйна или Беларус, и този шперплат също изчезна от българския пазар. Това ще доведе до значително затруднение на фирмите, които използват този материал, в това число и за строителните компании. 

Само фирмите, които членуват в браншовата камара, са 300 от двата бранша, дават препитания на над 48 000 души в страната и осигуряват над 3 млрд. лева брутен вътрешен продукт, изтъкна Живков. Към момента по данни на Камарата вече се наблюдава съкращаване на персонала в дървообработващите и мебелните предприятия с около 20 на сто, като този процент ще се увеличава с нарастването на дефицита на дървесина.

Първите потърпевши са дървопреработвателите

Живков напомни, че проблемите с дървесината първо ще засегнат дървообработващите предприятия, по веригата ще пострада и строителството, както и мебелните компании. Заради недостига на дървесина вече затруднения изпитва "Кроношпан България" ЕООД. В подобно критично положение е и "Средна гора" АД в Стара Загора, която произвежда столове от масивна дървесина, като всички изделия са за ИКЕА и други търговци на мебели в Европа. По думите на Живков фирмата до месец-два може да бъде доведена до фалит поради невъзможността да изпълнява договорите си и наложените заради това неустойки.

Ковид ренесансът на мебелната индустрия допълнително изостри суровинния дефицит

Като цяло мебелната промишленост след първия удар заради ковид кризата преживя през последната година своя "ренесанс", защото хората пренасочиха средства, които преди отиваха за туризъм и развлечение, за обновяване на жилищата, за да ги премебелират заради дистанционната работа и обучение, коментира Живков.

От друга страна доставчикът Китай в много аспекти стана нерентабилен, защото повишените транспорти разходи увеличиха в пъти себестойността на продукта, цените на металите нараснаха, шоково поскъпнаха и енергоносителите, плюс войната в Украйна... - всичко това допълнително застрашава компаниите от бранша.

Горите у нас не се стопанисват рентабилно

Проблемът с дървесината у нас се задълбочава според Живков и от лошото управление в България на горите и на дърводобива през последните една-две години. Според Живков в България има много екопопулизъм, който пречи за достигането на нормите за средногодишен добив. Той напомни, че всяка гора има нужда от така наречената здравословна сеч, за да може тя да се обновява и браншът е заинтересоват от дългосрочното съществуване и развитие на българската гора. Работниците в дърводобивни фирми - масово без договори

Проблемът за бранша се задълбочава и от износа на дървесина и затова ръководството на Камарата препоръчва да се вземе решение първо да бъдат осигурени предприятията в страната, които използват дървесината за продукти с висока принадена стойност. Строителните материали поскъпнаха драстично

Форсмажорът за бранша

Председателят на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост посочи, че предложението за обявяване на форсмажор трябва много внимателно да бъде обсъдено от различни, последващи решението аспекти.  Ако форсмажорът се използва от част от фирмите да не си изпълнят задълженията, също би било проблем, отбелязва още в интервюто си Живков.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички