Голяма азиатска страна започва преговори за членство в ОИСР


Голяма азиатска страна започва преговори за членство в ОИСР
Снимка: iStock

4077

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще започне преговори за присъединяване с Индонезия, съобщи организацията, цитирана от ДПА.

Първа страна от Югоизточна Азия

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман определи решението като историческо, тъй като Индонезия е първата страна кандидат от Югоизточна Азия.

Още: ОИСР понижи прогнозата си за ръста на икономиката на България през 2023 и 2024 г.

"Като най-голямата икономика в Югоизточна Азия и третата по големина демокрация в света Индонезия е значителен глобален играч, осигурява важно лидерство в региона и отвъд него. Решението за започване на преговори за присъединяване ще бъде от полза като за Индонезия, така и за ОИСР", посочи Корман.

Индонезия работи с ОИСР от 2007 г., а през 2014 г. страната подпомогна задействането на Регионалната програма за Югоизточна Азия на организацията и бе един от първите й съпредседатели.

"Доказано е, че присъединяването към ОИСР има положително трансформативно въздействие върху присъединилите се страни, помагайки да се осигурят по-добри политики за по-добър живот", заяви Корман.

Предстои да бъде проведен технически преглед, включващ задълбочена оценка от над 20 технически комитета за това дали Индонезия отговаря на стандартите, политиките и най-добрите практики на ОИСР.

Още: Ръстът на заплатите не е надвишил инфлацията в почти всички страни от ОИСР

След това всички страни членки на организацията единодушно трябва вземат окончателно решение за отправяне на покана за присъединяване. За процедурата няма определени времеви граници.

ОИСР обединява 38 държави, обвързани с принципите на демокрацията и пазарната икономика. Сред членовете й са нововъзникващи пазари като Мексико и Чили, наред с големи икономики като САЩ, Япония и много европейски държави.

България, подобно на Индонезия, е все още само кандидат.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички