Грамофонните плочи изпревариха дисковете по продажби за първи път от десетилетия


Грамофонните плочи изпревариха дисковете по продажби за първи път от десетилетия
Снимка: iStock

4024

Грамофонните плочи изпревариха компакт дисковете (CD) по продажби в САЩ за първи път от 1987 година насам, сочи нов доклад.

Продадените записи върху грамофонни плочи възлизат на малко над 41 млн. броя през 2022 година до обща стойност от 1.2 млрд. долара. В същото време продадените CD записи достигат 33 млн. броя на обща стойност 483 млн. долара.

Миналата година е 16-тата поредна на растеж в продажбите на музикални записи. Приходите от продажба на музика в САЩ нарастват за седма поредна година, достигайки 15.9 млрд. долара.

Като цяло приходите от музикални записи през 2022 година нарастват с 6%, според доклад на Recording Industry Association of America (RIAA), цитиран от BBC. Растежът е движен основно от стрийминга на музика, но също така и от продажбите на физически носители.

Според доклада, приходите от продажба на музикални записи на физически носители нарастват стабилно през последните години, тласкани от „забележителното възраждане” през 2021 година, след затишието на пазара през 2020 година в контекста на COVID-19 пандемията.

Приходите от продажба на музика върху физически носители нарастват като цяло с 4% през миналата година, водени от грамофонните плочи, където се отчита ръст от 17% на годишна база. В същото време приходите от продажба на записи върху CD намаляват с 18% за периода.

Физическите копия продължават да се представят по-добре от дигиталните изтегляния на музика, сочи докладът, където се наблюдава поредно понижение в приходите – спад от 20% до 495 млн. долара.

Стрийминг услугите за първи път с повече приходи от физическите продажби на музика

Данните издават ярък контраст с пика на дигиталните изтегляния на музка в близкото минало. През 2012 година продажбите на записи по този канал оформяха 43% от приходите. От тогава насам приходите от изтегляния на музика се сринаха до дял от едва 3% през миналата година.

Приходите от стрийминг на музка, които включват „платен абонамент, услуги, визуализиращи реклами, дигитално радио, социални мрежи, пдигитални фитнес приложения и други”, растат със 7% до рекордните 13.3 млрд. долара или дял от 84% от общите приходи.

През миналата година продажбите на грамофонни плочи показаха, че винилът „заздравява ролята си на елемент от модерния музикален пазар”, посочва председателят и изпълнителен директор на RIAA Мич Глейзър.

„Любителите на музиката очевидно не могат да се наситят на висококачествения звук и осезаемата връзка с артистите, които винилът осигурява”, казва той, „и лейбълите напълно отговарят на това търсене с постоянен поток от ексклузивни предложения, специални преиздания и красиво изработени пакети и дискове”.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички