Гърция сваля данъци и вдига пенсии, за да се бори с кризата


Гърция сваля данъци и вдига пенсии, за да се бори с кризата
Снимка: Getty Images

43248

Гърция ще вкара в икономиката си нова инжекция от 6,8 млрд. евро, за да облекчи последиците от кризата, породена от коронавируса. Мерките, представени от премиера Кириакос Мицотакис, целят укрепване на икономиката и запазване на работните места през следващите 12 месеца, предаде агенция АНА-МПА. Гърция дава по 800 евро на засегнатите от Covid-19

Те включват намаляване на осигурителните вноски от 39,7% на 36,7%, отмяна на "вноската солидарност", въведена по време на финансовата криза, създаване на иновативна програма за субсидиране на 100 000 нови работни места, за които държавата ще покрива осигурителните вноски. Удължава се възможността за временно прекъсване на действието на трудовите договори в туризма, транспорта, спорта и културата.

В подкрепа на изследванията и иновациите се въвежда възможност за "свръхамортизация" на дигитални и зелени инвестиции в дългосрочен капитал за 3 години – 2021-2023 г. През октомври на около 1 милион пенсионери ще бъдат изплатени със задна дата дължимите плащания на стойност 1,4 млрд. евро заради намаленията на пенсиите през финансовата криза, а до декември ще бъдат изплатени още 460 млн. евро.

Отменя се данъкът върху недвижимата собственост за 26 от най-малките гръцки острови. Удължава се разсрочването на определени категории задължения на засегнатите от коронавируса сектори до април 2021 г. За още 6 месеца се удължава намалената ставка на ДДС за транспорта, кафето, безалкохолните напитки, киносалоните и туристическите услуги. Ще паднат ли цените в Гърция?

До края на 2020 г. остава в сила защитата на основното жилище от продажба заради просрочени задължения, а от януари 2021 г. най-уязвимите категории граждани ще могат да се възползват от новия кодекс да уреждане на задължения. С още 2 месеца се удължават помощите за безработица, срокът на които вече е изтекъл.

Сред реформите, които планира правителството на Мицотакис, са модернизация на трудовия пазар, реформа на допълнителното осигуряване, въвеждане на нови правила за уреждане на задължения към фиска, ускоряване на правораздаването, създаване на нова система за професионално обучение, ограничаване на незаконното и безразборното строителство, опростяване на процедурите за даване на лицензи, особено за възобновяемите енергийни източници, реформи в здравеопазването, в местното самоуправление и др.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички