Идва ли епоха на глобален хаос?


Идва ли епоха на глобален хаос?
Снимка: iStock

7562

Епохата на глобализация, която продължава от 1980 г., ще бъде заменена от "век на безпорядък", прогнозира проучване на Deutsche Bank, цитирано от РБК.

Отличителната черта на новата епоха ще бъде икономическият ръст на Китай, който ще надхвърли този на САЩ и ще предизвика съпътстващо напрежение в отношенията между тях, увеличаване ръста на глобалния дълг... и засилване присъствието на т.нар. поколение на "милениалите" и по-млади хора, включително и като електорална тежест.

Безпорядъкът ще определя новата епоха в продължение на 10 или повече години. "Не всеки безпорядък е лош. Трябва да подчертаем, че настъпването на новото време не трябва да се възприема като отказ от закупуване на финансови активи, тъй като новата епоха ще донесе мащабна намеса на монетарните власти и ликвидност", пише в доклада, цитиран от БГНЕС.

Ето с какво ще се характеризира епохата на безпорядъка:

– Влошаване на отношенията между САЩ и Китай в зависимост от засилването на икономическата тежест на Пекин;

– Моментът на истината за Европа: пандемията от COVID-19 даде нов импулс на интеграционните процеси, но има вероятност Европа да остане в икономическа стагнация с перспектива за политическо фрагментиране;

– Продължаващо нарастване на дълговете и разпространение на политиката на "вертолетните пари" (политика, при която има наливане на средства не във финансовия сектор, а в широката икономика, например в домакинствата) като паричен мейнстрийм;

– Вероятен ръст на инфлацията вследствие на фискално-монетарна експанзия;

– Засилване на икономическото неравенство в началото на пост-COVID епохата, а в перспектива се очаква обрат в тази тенденция;

Как ще се промени светът след коронавируса

– Държавите ще започнат да удържат повече данъци от богатите;

– Засилване на конкуренцията между поколенията: до 2030 г. "милениалите" и по-младите хора ще догонят по-старото поколение по численост, което ще им позволи да определят резултатите от демократични избори;

– Нарастване на загрижеността за климатичните въпроси;

– Нова технологична революция.

Още една Студена война

Към края на десетилетието Китай може да надмине САЩ по размер на номиналния БВП. Във връзка с намаляването на разликата между икономиките ще се увеличават страховете от т.нар. Капан на Тукидид (риск от военен конфликт между две съперничещи сили, когато едната догони другата в икономическо отношение).

Според анализа на Deutsche Bank, през последните 500 години са възникнали 16 такива ситуации и в 12 случая това е довело до война. "Военният конфликт е малко вероятен в наши дни, но вместо това съществува вероятност от икономическа война", пишат анализаторите.

Противопоставянето между Вашингтон и Пекин, което ще се засилва, независимо от изхода на предстоящите президентски избори в САЩ, ще напомня периода на Студената война между Съединените щати и Съветския съюз.

Коронавирусът ще промени коренно начина ни на живот

Проява на икономически конфликт ще бъде въвеждането на допълнителни мита, санкции, блокиране на активи, забрана за трансфер на технологии. Това ще доведе неизбежно до създаването на блокове от привърженици – един, оглавяван от Китай и друг – от САЩ.

Държавите от Югоизточна Азия ще влязат в орбитата на Китай, докато Япония, Южна Корея и Австралия вероятно ще се присъединят към американския лагер.

Китай, Русия, Европейският съюз и Турция ще си съперничат за влияние в Близкия Изток и Африка.

Противопоставяне на поколенията

В Европа нараства проблемът с големите дългове. На фона на увеличаващата се задлъжнялост глобалните лихвени проценти са на приемливо ниво само благодарение на намесата на централните банки, които изкривяват свободния пазар.

"В бъдеще ще станем свидетели на повече кризи, повече безредици и още по-засилено печатане на пари от страна на централните банки", предвижда докладът.

Преходът към политиката на "вертолетните пари" вероятно ще доведе до ускоряване на инфлацията.

Икономическото неравенство между хората в епохата след COVID-19 ще се увеличи, но се очаква правителствата да увеличат данъците на заможните граждани и корпорациите.

Какво ще е икономическото наследство за бъдещите поколения

С неравенството е свързана и темата за конкуренцията между отделните поколения. Според оценката на Deutsche Bank, след 2030 г. броят на избирателите, принадлежащи към т.нар. поколение на "милениалите" и по-младите от тях в държавите от Г-7 ще бъдат повече от хората, родени преди 1980 г. Новото съотношение ще доведе до промяна на резултатите по време на избори и, съответно, на политиката.

Тъй като младото поколение е по-загрижено за климатичните изменения, се очаква през следващото десетилетие да бъде въведен въглероден данък.

И накрая, високите оценки на технологичните компании или ще се бъдат потвърдени, което ще доведе до технологични пробиви, или повторение на балона "dot com", който избухна през 2000 г. При всички случаи технологичната надпревара на водещите сили изглежда неизбежна.

САЩ остават глобален технологичен лидер, но Китай се доближава до тях с увеличаване на разходите за научноизследователска и развойна дейност. САЩ и Китай вероятно ще продължат да прилагат конкурентни технологични стандарти, смятат експертите на Deutsche Bank.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички