Икономиката на еврозоната лети, но и инфлацията расте


Икономиката на еврозоната лети, но и инфлацията расте
Снимка: iStock

2486

Бизнес активността в еврозоната е нараснала с най-бързия темп от 21 години през юли, сочи внимателно наблюдавано проучване, след като икономиката влезе в пълна газ с отслабените ограничения заради Covid-19, предава AFP.

Проучването обаче показа, че разпространението на варианта Делта започва да подкопава доверието на бизнеса със загриженост, че новите мерки отново могат да посеят хаос в икономиката.

Комбинираният индекс PMI от групата за икономически данни IHS Markit показва, че активността се е повишила от 59,5 през юни до силните 60,6 през юли, много над нивото от 50 пункта, което показва растеж.

Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit, каза, че с разгара на лятото секторите на туризма и хотелиерството имат особено голям принос за тласкането на икономиката към исторически нива на растеж. За производителите обаче закъсненията във веригата на доставки остават основна грижа, като вредят на производството и увеличават разходите. Това, предупреди той, вероятно ще "допринесе за по-високи потребителски цени през следващите месеци" и ще се отрази на данните за инфлацията.

Положителното е, че засега не се оправдават очакванията за дълбока рецесия в еврозоната, каквито имаше в началото на януари.

Посочвайки по-мрачни дни занапред, Уилямсън каза, че Делта вариантът представлява основен риск за икономическите перспективи.

"Повишаването на броя на случаите не само доведе до срив на бизнес оптимизма до най-ниския от февруари, но следващи Covid вълни по света могат да доведат до по-нататъшно забавяне на глобалната верига на доставки и следователно все по-високи цени."

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички