Икономиката на еврозоната се свива с най-бърз темп от три години насам


Икономиката на еврозоната се свива с най-бърз темп от три години насам
Снимка: iStock

2073

Икономиката на еврозоната се свива с най-бързия си темп от три години насам, докато резкият спад в производството започва да се разпространява и в сферата на услугите. Това се посочва в проучването на S&P Global за индекса purchasing managers' index (PMI).  Той спадна до 47 през август от 48,6 през юли. Стойност под 50 означава свиване.

Цифрата е най-ниската от ноември 2020 г. насам, когато светът беше тласнат към икономически осакатяващо спиране на работата заради пандемията от Ковид.

"Вземането предвид на данните за PMI в нашата сегашна прогноза за БВП ни води до заключението, че еврозоната ще се свие с 0,2% през третото тримесечие", каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

Още: Кога ще се усети ефектът от повишаването на лихвите в еврозоната?

Данните показаха, че секторът на услугите в еврозоната е изпаднал в спад през август, отчитайки първото свиване на активността от декември миналата година насам, пише БГНЕС.

Спадове при най-големите икономики

Неволите на еврозоната бяха подсилени от спадовете в най-големите икономики на Европейския съюз - Франция и Германия.

"В производствения сектор германските фирми намаляват производството си с много по-бърз темп от френските. Това само ще подхрани дискусията, че Германия е болният човек на Европа", каза де ла Рубия.

"Неубедителната" икономика на Германия вероятно отново ще стагнира през третото тримесечие, заяви централната банка Бундесбанк в понеделник, тъй като Международният валутен фонд прогнозира, че тя ще бъде единствената голяма развита икономика, която ще се свие през 2023 г.

Още: Кристалина Георгиева каза докога инфлацията в Европа ще се задържи висока

Тежките данни за PMI идват в момент, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) ще реши следващия месец дали да продължи да повишава лихвените проценти в надпреварата за укротяване на растящата инфлация.

Де ла Рубия заяви, че "ЕЦБ може да бъде по-склонна да преустанови цикъла на повишаване на лихвите през септември" след последните данни.

Инфлацията в еврозоната остава висока - 5,3% през юли, което е доста над целта на ЕЦБ от два процента, защото основният ценови натиск се запазва.

"Икономиката се охлажда значително, но ястребите в Управителния съвет на ЕЦБ ще се изкушат да настояват за още едно повишение, защото натискът върху заплатите се превръща в повишен инфлационен натиск при услугите", заяви старши икономистът на ING за еврозоната Берт Колийн.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички