Икономист с конкретни идеи за възстановяване на България от кризата


Икономист с конкретни идеи за възстановяване на България от кризата

2371

"През лятото на 2020 г. ни беше представена идеята за по – добро и по – светло бъдеще! Всички знаем, но аз ще продължа да повтарям, че:

1. България е най – бедната страна в ЕС!

2. България е страната с най – ниски доходи в ЕС!

3. България е страната с най – висока смъртност в ЕС!

4. България е страната с най – къса продължителност на живот, в целия ЕС: средно 75 год., при средна продължителност от 81 год. за ЕС 28!

5. България се оказа, че е страната с най – ниски резултати от проведени тестове за функционална грамотност сред учениците на целия ЕС!

Всички сме съгласни, че така не може да продължаваме!

Какво ни предложи планът за ре-старт?

Как ще се измерят резултатите от това предложение?

Кой трябва да осъществи тези промени, този ре-старт?

Дали това, което ни представиха, не бе писмо от типа: „Скъпи Дядо Мраз (пардон Дядо Коледа), бях много ….. и искам още….!“

По отношение на икономическото възстановяване и наваксване на изоставането не бе представено нищо, абсолютно нищо! Включително, интерактивното 40 минутно обръщение на един сърдит чичко, което трябваше да е представяне на план за възстановяване!

Всичко предложено изглежда като една добре подредена схема за „усвояване“ на едни пари!

Да, целта на фискалните стимули /парите, които държавата ще вкара в икономиката/ е да предостави средства в ръцете хората, които средства те да харчат и така колелата на всички икономически сектори да се завъртят. Това на теория ще доведе до по – ниска безработица, по – високи доходи и оттам до по – добро качество на живот", пише икономистът Пламен Данаилов във Фейсбук.

"Но така ли се случва у нас?

Парите, доколкото ги има, които държавата отпуска, стимулират ли икономиката на България?

Краткият отговор е НЕ!

Безработицата се увеличава за периода март – ноември 2020г. със 140 хил. души, които трайно са загубили работата си! Заплатите в частния бизнес не се увеличават!

А би трябвало увеличените държавни разходи да постигнат точно обратния ефект!

Да, с инфраструктурни проекти може да се ускори икономическото възстановяване, но когато са дадени над 4,5 млрд. лева на една държавно дружество (Автомагистрали) и то ги разпределя без ясни критерии и меко казано непрозрачно, резултатът е ясен! А той е за едни хора има последни модели скъпи автомобили и нови къщи, а за други остава да се редят на опашки пред бюрата по труда и да се надяват на социални помощи.

Но когато хората са без работа и не печелят пари, те не допринасят за икономическия растеж. Това трябва да се разбере от икономическия и финансовия министър.

Ние всички искаме по – добри пътища, по – чист въздух, по – добра природа.

Дори и най – големите противници на държавните разходи ще се съгласят, че е по – добре да получиш нещо срещу тези пари отколкото нищо.

Затова трябваше да ни се представи конкретен план, с решение на конкретни проблеми и предложение за конкретни проекти, които държавата да финансира. Само чрез прозрачност може да се получи одобрение на по – голяма част от обществото. Само така може ние всички да знаем какво ще получим срещу нашите пари!

Парите трябва да се насочат към образование, иновации и конкурентоспособност! Само за пример! Преди 2-3 дни бе пусната на пазара нова компютърна игра от полска компания, разработчик на компютърни игри. И ако за много от вас това изглежда несъществено, то помислете върху следното число. Тази компютърна игра ще донесе на разработчиците не по – малко от 1 млрд. евро! Това е само една компютърна игра ….

Инвестициите в образование водят до създаване на високо образовани хора, оттам до разработване на продукти с висока добавена стойност, оттам до по – високи заплати, оттам до – високо качество на живот!

В заключение, през 2021 година ще има избори и следващите, които ще управляват държавните финанси и икономика ще разполагат със сума не по – малка от 250 - 300 млрд. лева. Тази сума държавните пари, насочена към приоритетните сектори за икономиката като иновации в здравеопазване и образование, наука и култура ще доведе до значими положителни икономически промени в живота в България!"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.31733
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.43473
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  391.06
  381.62
 • Litecoin
  1
  135.55
  132.37
 • Ethereum
  1
  3868.45
  3777.39
 • Bitcoin
  1
  56745.22
  55445.20
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички