Има сделка по Брекзит за безмитна търговия със Северна Ирландия


Има сделка по Брекзит за безмитна търговия със Северна Ирландия
Снимка: iStock

3974

ЕС и Великобритания се договориха за безмитен план за 98% от стоките, които ще преминават през границата между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство след преходния период на Brexit. Това съобщи ирландският телевизионен канал RTE, предаде БГНЕС.

Договорените правила ще се прилагат от 1 януари 2021 г., ако Лондон и Брюксел не успеят да се споразумеят за сделка за свободна търговия. По-специално страните се споразумяха, че за селскостопански хранителни продукти, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, няма да са необходими здравни сертификати за поне три месеца. В същото време ЕС си запазва правото да прекрати този план в случай на недоволство от изпълнението му.

По-рано Дъблин изрази загриженост относно перспективата за прекъсване на доставките на храни, свързана с края на преходния период на Brexit, тъй като при липсата на търговска сделка между Лондон и Брюксел продуктите, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, ще бъдат обект на проверки и контрол по сигурността съгласно стандартите на ЕС. Това се дължи на факта, че според разпоредбите на северноирландския протокол (част от споразумението за Brexit) той е част от единния пазар на ЕС, което позволява на съюза да налага всякакви мита върху стоките, влизащи в държавата от трети страни.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички