"Има такъв народ" напуска управляващата коалиция


"Има такъв народ" напуска управляващата коалиция
Снимка: БГНЕС

19329

След като по-рано днес напусна заседанието на правителството, партия "Има такъв народ" реши да напусне управляващата коалиция. Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов във видеообръщение.

"От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция и тази агония", категоричен беше Трифонов.

По думите на Слави неговите министри са напуснали заседанието заради изключително лошия бюджет, представен от финансовия министър Асен Василев.

"Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва. Това е агония", заяви шоуменът.

Причините, поради които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея, са две: Македония и факта, че в държавата вече няма пари.

Слави Трифонов обвини Кирил Петков, че грубо нарушава коалиционното споразумение и извършва национално предателство в политиката си спрямо Северна Македония.

"Откакто Асен Василев е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу, което ме ужасява. Всеки лев е важен, особено парите на държавата, защото това са нашите пари и никой няма право да експериментира с тях, да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска", каза шоуменът.

По думите му никой не знае как са похарчени 9 млрд. лева за 9 дни през декември миналата година. 4 млрд. са били източени от енергетиката и са били изхарчени за текущи нужди. "Вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи. 1,2 млрд. лева от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Обаче зърно няма. А и 1,2 млрд. лева ги няма. Къде са?", попита риторично Слави.

Повечето мерки в бюджета само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората, смята той.

Лидерът на ИТН попита къде е обещаната борба с мръсните пари, къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление, къде са онези 8 млрд. кражби от бюджета и защо не са в държавата.

"Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг от над 10 млрд. лева само за тази година? Кой мислите, че ще плаща тези пари - той или ние и нашите деца?", попита риторично Слави Трифонов.

"Министрите на "Продължаваме промяната" водят държавата, т.е. всички нас и към фалит", заяви той.

"Депутатите на ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и повишаването на пенсиите. Но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха", категоричен беше Трифонов.

Той увери, че е влязал във властта, за да се свърши работа и заради морала. "Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Заради моралния избор доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги, щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Но за разлика от "Продължаваме промяната" аз не съм такъв", каза шоуменът.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Напук на ИТН и БСП одобриха плана за приемане на еврото

"Има такъв народ" опитва да блокира плана за приемане за еврото

Партията на Слави отлага приемането на еврото в България

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички