Индустриалното производство с първи спад от близо 2 години


Индустриалното производство с първи спад от близо 2 години
Снимка: iStock

2589

Индексът на промишленото производство у нас намалява през месец януари с 4.3% на годишна база, сочат предварителните календарно изгладени данни на Националния статистически институт. Това е първо годишно понижение в производството на българската индустрия от близо 2 години насам. За последно, промишленото производство отчете понижение на годишна база през февруари 2021 година, когато спадът бе 2.9%. През миналата година родната индустрия отчете сериозен темп на растеж, като през дадени месеци България бе първа в това отношение сред останалите страни в Европейския съюз.

На месечна база индексът на промишленото производство намалява с 3% през януари, след спад от 0.2% през декември, според сезонно изгладените данни на НСИ.

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 28.9%, и в добивната промишленост - с 18.5%, а увеличение - в преработващата промишленост - с 4.0%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 58.2%, производството на превозни средства, без автомобили - с 49.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 33.8%, производството на тютюневи изделия - с 25.9%.

България остава лидер по ръст на промишленото производство в Европа

Спад е регистриран при: производството на химични продукти - с 30.2%, производството на мебели - с 28.1%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 22.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 21.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 21.1%.

Месечни изменения

През януари 2023 г. намаление спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост - с 10.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.0%, и в преработващата промишленост - с 1.9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 23.3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14.1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 13.0%, производството на мебели - с 11.9%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 31.0%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 25.9%, производството на тютюневи изделия - с 19.0%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10.4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 9.6%.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички