Инфлацията достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам


Инфлацията достигна най-високото си ниво от 2008 г. насам
Снимка: istock

3602

Цените скачат с бързи темпове в страните с най-развити икономики в света. Инфлацията сред страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през април достигна най-високото си ниво от 2008 година насам.

Скокът в цените на енергийните доставки вдигна средната годишна инфлация сред страните от ОИСР до 3.3% през април, спрямо 2.4% през март, съобщиха от организацията, предава CNN. Това е най-бързи темп на повишение от октомври 2008 година, когато световната финансова криза удари сериозни глобалната икономика.

Повишението на цените е осезаемо, дори ако от сметката бъдат изключени разходите за храна и енергийни доставки. При това положение инфлацията скача до 2.4% през април, спрямо 1.8% през предходния месец март. Скокът в инфлацията идва в резултат на пандемията, която провокира, както ограничения, така и политики на стимули. Ситуацията представлява сериозно предизвикателство за правителствата по света. Вдигането на цените е лоша новина за всеки, които разчита на фиксиран доход. Централните банки може да отговорят на инфлацията чрез вдигане на лихвите и ограничаване на стимулите.

Икономистите са съгласни,че всичко това създава предпоставка за скок в цените. Засега обаче няма единно мнение, дали повишението в инфлацията е временен феномен, който ще избледнее, когато икономиките се съвземат или това е просто началото на сериозни проблеми за работещите и работодателите.

Цените скачат с различен темп сред 38-е членки на ОИСР, които заедно оформят около 60% от световната икономика. В САЩ годишната инфлация нараства с 4.2% през април, спрямо 2.6% през март. В Канада скокът е до 3.4%, спрямо 2.2% месец по-рано. В Европа повишението е по-слабо. Във Великобритания инфлацията достига 1.6% през април, в Германия се отчита 2%, във Франция възлиза на 1.2%, докато Италия измерва 1.1%.

Сигнали издават, че повишението в цените ще продължи. Скокът в цените на енергийните доставки предизвиква ръст в инфлацията в 19 страни, които използват еврото, до 2% през май, спрямо 1.6% през април, при положение, че целта на Европейската централна банка е да държи инфлацията под 2%.

ОИСР очаква повишението в инфлацията да намалее към края на тази година, когато се очаква възстановяване на веригите за доставки и производствения капацитет.

Идните месеци могат да се окажат решаващи. Очакванията на бизнес и потребители в САЩ предвиждат, че инфлацията ще продължи да расте. А това идва след десетилетия на слабо повишение на цените.

Подобно развитие на обстоятелствата може да провокира порочен цикъл, в който бизнесите започват да задържат на склад повече стоки, докато потребителите масово купуват неща, преди да имат реална нужда от тях. А това само ще засили допълнително инфлацията.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички