Как богатите пазят парите си от инфлация?


Как богатите пазят парите си от инфлация?
Снимка: istock

5338

Как инвестират богатите в периоди на покачваща се инфлация? Хората със солидни финансови възможности залагат на диверсификацията и инвестират парите си в разнообразни активи. „Ако погледнете портфолиото на хората с над милион долара, ще видите, че те инвестират във всичко – имоти, акции, облигации, хедж фондове, криптовалути.“ Това посочи Питър Симчак, главен изпълнителен директор на управляващото дружество Amundi, по време на тазгодишното издание на икономическия форум „Шумът на парите“, организиран от Profit.bg.

Диверсификацията не е нова стратегия, а добре проверен метод, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Amundi, дружество с активи под управление за над 1.7 трилиона долара, което го нарежда сред 10-те най-големи в света. 

„Няма нищо ново под слънцето. Портфолиото на богатите има диверсифицирана структура не от 2019 година, а още от 2000-та година. Така, че отговорът е разнообразие от различни активи – финансови и реални, като недвижимите имоти“, казва Симчак, който се включи от дистанция в конференцията, която тази година се провежда онлайн.

Богатите държат близо 30% от парите си под формата на капиталови вложения, стана ясно от данни показани от Симчак. Около 23% от средствата им са вложени в инструменти, осигуряващи фиксиран доход, докато близо 20% от спестяванията са под формата на пари в брой. Инвестициите в недвижими имоти оформят около 17% от портфолиото на богатите, а останалите алтернативи заемат дял от малко над 10%.

Политиката на правителствата по света в резултат на пандемията, провокира покачване на инфлацията, като специалистите са единодушни, че размерът й тепърва ще расте, което означава, че стойността на спестяванията ще намалява.

Именно инвестицията в луксозни имоти се оказва популярен метод за съхранение на стойността на парите у нас в периоди на надигаща се инфлация. „Традиционно българинът се насочва към познатото убежище – имотите“, посочи Невена Стоянова, управляващ директор и акционер в компанията за луксозни имоти LUXIMMO. По думите й, пандемията е променила тенденциите на пазара, като вече близо 50% от сделките с луксозни имоти в страната се сключват с инвестиционна цел и предпазване от инфлация. „При луксозните имоти няма волатилност“, добави тя.

Инвестицията в скъп имот обаче не предполага диверсификация.

„Когато купувате нещо, то трябва да е процент от вашите активи. Ако човек вложи няколко милиона в луксозен имот, най-вероятно това са голяма част от личните му активи.“, коментира Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал. По думите му, инструментите като ETF (борсово търгувани фондове) предлагат високо ниво на диверсификация, тъй като зад тях стоят десетки, дори стотици акции и облигации.

„Електронизацията на финансовите услуги е толкова напреднала, че всеки има достъп до някаква решение.“, посочи Антон Панайотов, председател на СД, изпълнителен директор и основател на Аларик Кепитъл. По думите му, колкото по-висок е рискът, толкова по-голяма ще е печалбата.

Според него у нас, няма висок апетит към риск, като хората се насочват към реалните активи. „Най-вероятно всеки втори програмист е изкупил по 10 апартамента през последните години“, каза той, добавяйки, че у нас започва да се появява едно ново поколение, което е готово да рискува и да опита нови неща.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички