Инфлацията през април в ЕС се забави в почти всички страни членки


Инфлацията през април в ЕС се забави в почти всички страни членки
Снимка: iStock

1528

Годишната инфлация в ЕС през април се е забавила още малко до 8,1% спрямо 8,3% през март, сочат последните данни на европейската статистическа служба Eurostat, изнесени в сряда. За сравнение, година по-рано инфлацията отново беше на същото ниво от 8,1%.

Агенцията потвърди първоначалната оценка за инфлацията в еврозоната – 7,0% през април, като се ускорява леко с 0,1 пр. п. спрямо март. През април 2022 г. индексът на потребителските цени за еврозоната сочеше ниво от 7,4%.

Базисната инфлация в еврозоната се е забавила до 7,3% от 7,5% месец по-рано.

Според данните на Eurostat най-висока инфлацията през месеца е отчетена в Унгария (24,5%), Латвия (15%) и Чехия (14,3%). Най-ниски нива пък са регистрирани в Люксембург (2,7%), Белгия (3,3%) и Испания (3,8%). С ниво от 10,3% България заема 9-о място сред страните с най-висока инфлация между Австрия (9,5%) и Румъния (10,4%).

В сравнение с март годишната инфлация се е забавила в 22 държави членки на ЕС и се е ускорила в останалите 5.

Основен принос към инфлацията в еврозоната са имали храните, алкохолът и тютюневите изделия (+2,75 пр. п.), следвани от услугите (+2,21 пр. п.), неенергийните индустриални продукти (+1,62 пр. п) и енергията (+0,38 пр. п).

Инфлацията е над целта на ЕЦБ от 2% вече почти 2 години и банката повиши основната лихва с общи 375 б. п. от юли 2022 г., за да успокои ръста на цените. Вероятно обаче предстоят още увеличения, тъй като инфлацията може да не се върне обратно към целта преди 2025 г. а последният етап – свалянето ѝ от 3% до 2%, може да е особено трудно и да отнеме почти 2 години.

Инфлацията при услугите в еврозоната, движена основно от разходите за труд, се е ускорила до 5,2% от 5,1%, което потвърждава опасенията на централните банкери, че номиналният ръст на заплащането може да е опасно бърз.

Заплащането още е надолу в реално изражение предвид бързата инфлация, но ниската безработица и нарастващата липса на работна ръка, особено при услугите, увеличава номиналните заплати, пише Reuters. ЕЦБ отдавна твърди, че ръстът на номиналното заплащане от 3% би съответствал на целта ѝ за инфлацията, но тазгодишното увеличение може да е 2 пъти по-бързо.

Неочаквано щедрите споразумения за заплати в Германия – най-голямата икономика в ЕС, също повишават риска разходите за труд да продължат да растат особено бързо през следващата година, удължавайки инфлацията.

Пазарите очакват лихвата на ЕЦБ по депозитите от 3,25% да нарасне до малко под 3,75% това лято, но някои централни банкери предупредиха, че това може да не е достатъчно.

Инфлационните очаквания на потребителите и базираните на пазара прогнози се повишиха през последните месеци, въпреки че разходите за енергия спадат, което предполага, че инфлацията е по-вкоренена от преди, движена главно от заплатите, услугите и вътрешното търсене.

Следващата среща на ЕЦБ ще е на 15 юни, като се очаква ново повишаване на лихвите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията намалява в почти всички членки на ЕС през март

Рязко забавяне на инфлацията в еврозоната през март

Главният икономист на ЕЦБ прогнозира бърз спад на инфлацията в еврозоната

Инфлацията нараства в десет страни от ЕС през февруари

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички