Инфлацията в еврозоната - пак рекордна


Инфлацията в еврозоната - пак рекордна
Снимка: iStock

3646

Инфлацията в еврозоната се ускори през април до рекордните 7,5% спрямо същия месец година по-рано, тъй като войната в Украйна и западните санкции спрямо Русия продължават да допринасят за повишаване на енергийните, но и на цените на храните, показват предварителни данни на Eurostat. Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

По този начин инфлацията в еврозоната е вече е над три пъти по-висока от целевото ниво на Европейската централна банка за инфлация около 2 на сто, като централните банкери вече се притесняват, че бързият ръст на цените може да се укрепи, създавайки трудно разбиваема инфлационнионна спирала от типа "цени-заплати-цени".

На месечна база индексът на производствени цени (CPI) в еврозоната се повиши през април с 0,6% спрямо март, когато нарасна с цели 2,4 на сто. 

Потребителската инфлация на годишна база пък се ускори през април до 7,5% от 7,4% през март, потвърждавайки осредните очаквания на финансовите пазари. Това представлява рекордно повишаване на инфлацията в еврозоната за пети пореден месец, тъй като войната в Украйна и санкциите срещу Русия тласнаха цените на горивата и природния газ до много високи нива, показват предварителните оценки на европейската статистика, предаде БНР.

Въпреки че енергийни разходи имат най-голям принос, темпът на енергийната инфлация всъщност намалява през април в сравнение с март, но се ускорява ръстът на цените на храните, услугите и неенергийните промишлени стоки, което предполага, че инфлацията става все по-широко базирана.

За пореден месец най-голям принос за ускоряващата се инфлация в еврозоната допринесоха нарастващите енергийни цени, като през април те се повишиха с 38% на годишна база след скок с 44,4% през март, а на месечна база се понижиха с 3,7 на сто.

Има обаче ускоряване на растежа и на цените на храните с 6,4% след тяхно повишение с 5% през март, докато цените на неергийните продукти се повишиха през април с 3,8% след растеж с 3,4% месец по-рано. Цените на услугите пък се повишиха с 3,3% спрямо април 2021 г. след повишение с 2,7% през март. Световната банка: Храните и горивата поскъпват рязко през тази година

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през април с 1,1% спрямо март, а спрямо година по-рано тя се повиши с 3,5% след растеж с 2,9% месец по-рано. Сериозното нарастване на основните цени може да засили притесненията на ЕЦБ, че високата инфлация може да се окаже трудна за преодоляване и че продължилата почти десетилетие борба с доста слабото нарастване на цените вече официално е приключила.

Борейки се да ограничи ръста на цените, ЕЦБ почти сигурно ще намали допълнително стимулиращата си политика в подкрепа на икономиката на срещата си на 9 юни, дори ако войната в Украйна продължава да вреди на потребителското и бизнес доверие и има риск от свиване на европейската икономика през настоящото тримесечие.

ЕЦБ първо ще сложи край на покупките на облигации, вероятно през юли, а след това ще обмисли повишаване на лихвите някъде през третото тримесечие, последвано от ново вдигане на лихвите вероятно преди края на годината. Рекорден ръст на производствените цени, отчете НСИ

В момента финансовите пазари оценяват повишения на лихвите на ЕЦБ с общо 90 базисни пункта (с 0,9%) през тази година, като това стане на 3 или 4 стъпки. Това би върнало лихвите по депозитите на ЕЦБ, която е на ниво от -0,5%, обратно на положителна територия за първи път от 2014 г.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички