Инфлацията в Германия стигна 40-годишен връх


Инфлацията в Германия стигна 40-годишен връх
Снимка: iStock

2723

Германската годишна инфлация се ускори през март до 40-годишен връх от 7,3%, основно заради рязкото поскъпване на природния газ и на минералните петролни продукти след руската инвазия в Украйна, показват окончателни неревизирани данни на немската официална статистика Destatis. Рекорден ръст на инфлацията в Еврозоната

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 2,5% спрямо предходния месец, докато инфлацията на годишна база се ускори до 7,3% от 5,1% през февруари, достигайки най-високо ниво от есента на 1981 година, когато също имаше силен ръст на цените на минералните петролни продукти в резултат на първата война в Персийския залив между Ирак и Иран, предаде БНР.

След началото на руската инвазия в Украйна на 24-и февруари, цените на природния газ и минералните петролни продукти се увеличиха значително и оказаха значително влияние върху високия темп на инфлация. Допълнителни фактори за растящата инфлация през текущия месец бяха и проблемите с веригите на доставки, причинени от коронавирусната пандемия, както и значителното увеличение на цените на енергийните продукти нагоре по веригата на икономическия процес, посочва Destatis.

Повишението на цените е отчетено най-вече за енергийните продукти, но и за други стоки и услуги в резултат на текущите кризи. "В допълнение към пандемията Covid-19, руската война срещу Украйна също оказва значително влияние върху темпа на нарастване на цените в Германия, особено при нафтата, моторните горива и природния газ, както и на някои хранителни продукти“, каза д-р Гьорг Тийл, президент на Федералната статистическа служба.

Цените на стоките нараснаха общо с 12,3% от март 2021 г. до март 2022 г. , като цените на енергийните продукти през март 2022 г. надвишиха нивото от същия месец на предходната година с цели 39,5%. Цените на нафтата за отопление се повишиха повече от два пъти (скок със 144,0%). Значително повишение имаше и при цените на моторните горива (+47,4%) и цените на природния газ (+41,8%). Повишението на цените и на останалите енергийни продукти значително надвишава общия темп на инфлация, като например цените на твърдите горива се повишиха с 19,3% и на електроенергията със 17,7%.

В същото време хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) нарасна през март с 2,5% спрямо февруари, като растежът ѝ на годишна база се ускори до 7,6% от 5,5% месец по-рано. ЕЦБ: Събитията в Украйна ще задържат инфлацията в еврозоната висока задълго

Цените на храните нараснаха с 6,2% през март 2022 г. в сравнение със същия месец на предходната година. Потребителите трябваше да плащат повече, особено за хранителни мазнини и масла (повишение на цените със 17,2%, включително на слънчогледовото олио, рапично масло и други подобни, които скочиха с 30%) и за пресни зеленчуци (повишение с 14,8%). Значително покачване на цените, освен на енергията и храните, бяха регистрирани и за кафеените продуктите (+8,9%) и превозните средства (+8,2%, включително на употребяваните леки автомобили, чиято цена скочи с 23,9%). Цените на нетрайните потребителски стоки се увеличиха с 16,7%, а на стоките за дълготрайна употреба - с 4,3 на сто.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички