Инфлацията в Турция отбеляза най-големия месечен скок от август


Инфлацията в Турция отбеляза най-големия месечен скок от август
Снимка: iStock

1292

Инфлацията в Турция отчита най-големия си месечен скок от август, като цените са нараснали с 6,7% през януари, спрямо декември. На годишна база инфлацията достига близо 65%, стана ясно от публикуваните днес данни на Централната банка на Турция.

Индексът на потребителските цени (CPI) за страната с население от 85 млн. души се е увеличил с 64,86% на годишна база, което представлява лек ръст спрямо отчетените 64,77% през декември. Секторите с най-голямо месечно увеличение на цените са били здравеопазването (17,7%), хотели, кафенета и рсторанти (12%) и различни стоки и услуги (малко над 10%). Дрехите и обувките са единственият сектор, в който е отчетено месечно понижение на цените с (-1,61%).

Храните, напитките и тютюнът, както и транспортът, поскъпват с между 5% и 7% на месечна база, докато жилищните разходи нарастват със 7,4% от декемвр

Според икономистите причина за месечните повишения е значителното увеличение на минималната заплата, което правителството на Турция определи за 2024 г. Минималната заплата за годината нарасна до 17 002 турски лири (556,50 долара) на месец, което е 100% увеличение от януари 2023 г.

Централната банка на Турция пое продължителна мисия за намаляване на инфлацията, като от май 2023 г. понижи лихвите осем поредни пъти с общо 3 650 базисни пункта. При последното увеличение на 25 януари основната лихва на банката повишена с 250 базисни пункта до 45%.

Снимка: iStock

По-конвенционалният подход беше предприет след няколко години на нетрадиционна политика, при която Анкара отказваше да вдигне лихвите – въпреки скачащата инфлация. Турската лира поевтинява с 38% спрямо долара от началото на годината и е изгубила над 80% от стойността си спрямо щатския долар за последните 5 години.

Най-новите данни за инфлацията излизат дни след като управителят на Централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан обяви, че напуска поста, заявявайки, че трябва да защити семейството си и че решението ѝ е вследствие на кампания за „покушение срещу нейната репутация“.

Еркан беше назначена за управител на централната банка с президентски указ през юни 2023 г. След оставката ѝ беше заменена от зам.-управителя на централната банка Фатих Карахан, който е работил близо десетилетие като икономист във Федералния резерв на Ню Йорк.

Данните за инфлацията от януари „подчертават продължаващата сила на инфлацията в услугите и може да окажат натиск върху новия управител на централната банка Карахам да рестартира цикъла на затягане на централната банка“, смята Лиъм Пийч, старши икономист за нововъзникващите пазари в базираната в Лондон Capital Economics.

„Добре е, инфлацията не се увеличи значително повече от очакваното през януари, предвид несигурността за въздействието на повишението на минималната заплата. Но цифрите са малка пречка за процеса на дезинфлация и подчертават продължаващата сила на инфлацията в услугите. Засега прогнозата на централната банка за инфлация в края на годината от 36% остава непроменена“, пише Пийч в бележка.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията в Турция се понижи за първи път от 3 месеца

Турската централна банка пак вдигна лихвите

Инфлацията в Турция отказва да тръгне надолу

Инфлацията в Турция покори нови върхове

Инфлацията в Турция сложи край на 8-месечното забавяне през юли

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички