Инспектори по храните тръгват да проверяват маркировката на агнешкото


Инспектори по храните тръгват да проверяват маркировката на агнешкото
Снимка: БГНЕС

2016

Синият печат на агнешкото, което купуваме, означава, че то е с произход България. Наличието и цветът на здравната маркировка върху месото са сред основните елементи, за които контролират от БАБХ при засилените проверки във връзка с предстоящите празници – Великден и Гергьовден, предаде БГНЕС. 

Проверките започнаха още на 7 април и ще продължат до 7 май, включително, като акцентът е върху традиционните за Великденските празници храни – агнешко месо, яйца, бои за яйца, козунаци и повишеното им потребление. Агенцията по храните тръгва на предпразнични проверки

Експертите на БАБХ следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, заяви пред БГНЕС Бистра Иванова, която е началник сектор в отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ в Областната дирекция по безопасност на храните-София. 

За агнешко месо, като потребители е хубаво да си припомним, че когато видим син печат, значи месото е с произход България, а ако с червен цвят – с произход, различен от българския. Така е от 2019 година. 

От БАБХ проверяват също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото. Визуалният контрол и органолептичната оценка на месото – външния вид, каква е повърхността му, какъв е цветът – също са част от контрола.

„Бледорозво до червеникъв е характерният цвят за месото. По отношение на коричката – тя трябва да е леко засъхнала, без слуз”, каза Бистра Иванова. Как да различите качественото агнешко месо

В хода на проверка в малък магазин в София се установи предлагане на прясно агнешко месо, обозначено със син печат. Проверката показа, че печатът е видим, четлив. „По отношение на всички изисквания в обхвата на заповедта, не са установени несъответствия“, посочи Бистра Иванова и отбеляза, че в обекта се спазват и противоепидемичните мерки и служители са с правилно поставени лични предпазни средства. 

По време на официалните празнични дни от 30 април до 3 май, на почивния 4 май и на Гергьовден – 6 май, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани. БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на горещия си телефон или онлайн.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички