Искат целия център на София да стане синя и зелена зона


Искат целия център на София да стане синя и зелена зона
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

7556

Разширяване "Зелена зона" в кв. Зона Б-19, район Възраждане и разширяване на "Синя зона" за сметка на обхвата на "Зелена зона" предвижда проект за промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, предложен от общински съветници от ГЕРБ-СДС. Ще освободят ли чиновниците 1200 паркоместа в столицата?

В проекта се предлага увеличаване на работното време на „Синя зона“ от понеделник до събота от 08:30 часа до 20:00 часа.

"Преминаването на част от пограничните участъци от зелена зона в синя е защото много от близките до Синя зона участъци се заемат 100% през седмицата, което представлява проблем за живущите, когато търсят място за да паркират. Освен това, хора, които имат работа в институциите в Синята зона, предпочитат да паркират в Зелената зона, което допълнително оказва натиск върху тези зони, така, че предвиждаме разширяване на Синята зона, за сметка на Зелена", коментира пред Actualno.com зам.-председателят на комисията по транспорт на СОС Зафир Зарков. Той поясни, че след внасянето на предложенията, предстои набиране на писмени предложения в срок от 30 дни, след което - обсъждане в комисиите и разглеждане в СОС. Решението, може най-рано да влезе в сила от 1 ноември, смята той.

„Промяната от „зелена“ на „синя“ зона няма да се отрази на вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони.“, посочи Румяна Милова, дирекция „Паркиране и мобилност“ на ЦГМ. Тя допълни, че ЦГМ продължава да обучава инспектори-контрольори, които вече работят и които ще санкционират, както за неплатено, така и за неправилно паркиране. Най-общо промените обхващат паркоместата в режим „служебен абонамент“, разширение на „синя“ и „зелена“ зона за паркиране, въвеждане на регламент за товарно-разтоварителни дейности в платените зони, както и забрана за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали.

Ето какво предвиждат предлаганите промени, свързани с реда и условията на предоставяне на паркоместа в режим „Служебен абонамент“:

- премахване на безплатния режим „Служебен абонамент“;

- ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и др. институции до 5 броя паркоместа в режим „Служебен абонамент“ за даден административен адрес;

- въвеждане на удължен режим „Служебен абонамент“ - валиден в часовия диапазон от 19.30ч. до 23.30 ч. и разширен режим “Служебен абонамент”

- валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30ч. до 19.30 ч.

- въвеждане на регламент за ползване на паркоместа в режим „Служебен абонамент“ за нуждите и дейността на Народно събрание на РБ.

Така ще се премахнат привилегиите за безплатно ползване на паркоместа от различни държавни, културни, общински и др. институции, смятат вносителите. Промените ще допринесат за увеличаване броя на ползваните паркоместа за почасово платено паркиране и локално платено паркиране за гражданите. Уеднаквяването на условията за ползване и ограничението на броя им, ще ги редуцира с около 430 броя, т. е паркоместата в режим „Служебен абонамент“ ще намалеят с около 29%, коментира Зафир Зарков.

Предвижда се още Въвеждане на регламент за откриване на паркоместа за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен ограничен достъп на МПС и ред и условия за ползването им от живущи и стопански субекти.

В зоните с въведен ограничен достъп на МПС /пешеходни зони/ ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране /50 ст. или 1 лв./от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект, а от живущите при наличие на издаден пропуск – безплатно до 30 минути, два пъти дневно. Местата за товаро-разтоварни дейности в зоните за почасово платено паркиране ще бъдат запазени за извършване на тези дейности в рамките на работното време на съответната зона. Планира се поскъпване на "синя" и "зелена" зона в София

Предлага се и въвеждане на забрани за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали:

- ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов" - от 09.00 до 21.00 часа;

- бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар) - от 09.00 до 19.00 часа;

- ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски" - денонощно;

- в зоната около НТ "Иван Вазов" - денонощно;

 - ул. "Граф Игнатиев" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. "Алабин" - денонощно.

- бул. "Витоша" от бул. "П. Евтимий" до бул. „Ал. Стамболийски“- денонощно.

- ул. „Георг Вашингтон“ от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“ - денонощно

- ул. „Съборна“ от пл. „Света Неделя“ до ул. „Цар Калоян” – денонощно.

- ул. „Съборна“ от ул. „Леге“ до ул. „Княз Александър I” – денонощно. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички