Изследване: Ето как горещото време може да причини недостиг на храна за няколко дни


Изследване: Ето как горещото време може да причини недостиг на храна за няколко дни
Снимка: iStock

2467

Топлинните вълни могат да причинят недостиг на храна в рамките на няколко дни, обяви Medical Express, цитирайки данни от научно изследване, предава БТА. Милиони хора вече се хранят ден за ден.

Една седмица екстремни горещини в Индия е довела до несигурност в изхранването на 8 млн. души, според резултатите на изследването, публикувано в Nature Human Behaviour.

Проучени са 150 държави в тропически и субтропически зони. Резултатите сочат, че милиони мъже, жени и деца са застрашени от глад, дори ако хранителната бедност се увеличи с по-малко от 1%.

Според Световната банка през 2022 г. около 30% от населението на планетата е страдало от умерена до тежка хранителна несигурност.

„Резултатите от изследванeто показват, че ефектът от топлинните вълни може да бъде незабавен. Ако днес е горещо, хранителната несигурност ще настъпи след няколко дни, защото хората не могат да работят, не могат да печелят пари и не могат да си купят храна“, заяви пред агенция Франс прес Каролайн Крьогер от университета Оксфорд, водещ автор на изследването.

Подобни последствия са по-значими в сектори, в които трудовата дейност е обвързана с производство или земеделие. Кариерите за тухли в щата Западна Бенгалия, Индия, предлагат например заплащане според броя произведени тухли. Горещото време може да намали ръста на производството с 50%.

„Жегата ни убива. Имам 6 деца и едва се грижа за тях. Но ако не работя, не мога да ги храня“, споделя сирийският ковач Мурад Хадад.

„Виждате, че най-тежките ефекти са в бедни държави, земеделие и тежки професии“, отбелязва Крьогер. По думите ѝ хората, преживели една гореща седмица, са по-предразположени към здравословни проблеми.

Смята се, че около 1,5 работни седмици на човек са изгубени заради екстремни горещини по целия свят през 2021 г.

Резултатите от изследването идват на фона на високите цени на храната и месец, след като Индия спря износа на ориз.

Учените са открили още, че високите температури причиняват и сериозни щети на основните храни и зеленчуците, от които хората са зависими. „Бяха постигнати топлинни рекорди и аз мисля, че положението тепърва ще се влошава. Някои неща – като микрозастраховки и промени в трудовото законодателство, биха могли да помогнат“, смята Крьогер.

Според Междуправителствената експертна група по климатични промени към ООН стотици милиони хора ще бъдат засегнати от поне 30 „смъртоносно горещи дни“ всяка година след 2080 г. Това ще се случи дори и целите на Парижкото споразумение бъдат постигнати и глобалното затопляне се ограничи до 2°C.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как екстремните жеги са напът да променят завинаги световната икономика?

Работa в екстремни горещини: До колко градуса е позволено?

Колко струват жегите на България?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички