Животът в Аржентина поскъпна почти двойно за година


Животът в Аржентина поскъпна почти двойно за година
Снимка: iStock

3349

Цените в Аржентина почти се удвоиха миналата година, тъй като годишната инфлация в страната достигна най-високото си ниво от повече от 30 години. Според официалните данни потребителските цени са скочили с 94,8% през 12-те месеца до края на декември. Това е най-високата инфлация в южноамериканската страна от 1991 година насам, предава BBC.

Миналата година централната банка на Аржентина повиши основния си лихвен процент до 75%, опитвайки се да овладее растящите разходи за живот.

Месечната инфлация в Аржентина е 5,1% през декември. Цифрата бележи малка победа за правителството на президента Алберто Фернандес, тъй като официалният процент на инфлация в страната остава под пика от 7,4% през юли.

Утешителен за политиците и централните банкери е и фактът, че годишната инфлация за 2022 година не достига трицифрено число.

Най-голям ръст на цените през декември беше отбелязан в цените на хотели и ресторанти, както и алкохолни напитки и тютюн, които поскъпнаха с повече от 7%.

Подобно на повечето страни по света, Аржентина отбеляза рязко покачване на цените, тъй като цената на стоките, включително енергията, се повиши. Повишаващите се цени до голяма степен се дължат на печатането на пари от централната банка, както и на войната в Украйна.

През декември Международният валутен фонд (МВФ) одобри спасителен транш от още 6 милиарда долара за втората по големина икономика на Южна Америка. Това беше последното изплащане за Аржентина в 30-месечна програма, която се очаква да достигне общо 44 милиарда долара. Аржентина получи заем от МВФ в размер на 50 млрд. долара

Миналата година проблемната страна смени трима министри на икономиката само в рамките на 4 седмици. Серхио Маса зае тази длъжност през август и приложи строги политики, в опит да ограничи необузданата инфлация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Аржентина премахва валутните ограничения

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички