Как правителствата по света се опитват да облекчат инфлацията?


Как правителствата по света се опитват да облекчат инфлацията?
Снимка: iStock

1413

Проблемите по веригите за доставки по време на пандемията и последвалата война в Украйна оказаха сериозно влияние сериозно на цените на енергията, хранителните стоки и много суровини. В резултат на това през последната година светът се сблъска с невиждана от години инфлация.

Reuters обобщава как правителствата по света се опитват да се справят и да помогнат на сериозно засегнатите потребители и компании.

Европа

Европейската комисия удължава тавана на цената на газа в търговските хъбове на ЕС и след май, след като през декември страните членки се договориха за механизма на налагането му.

Германия смята да похарчи 14,5 млрд. евро до май, за да финансира наложения таван на цената на електричеството, част от пакета за подпомагане на домакинствата, приет от Берлин миналата година.

Гърция вдига минималната заплата от 1 април за трети път в рамките на малко повече от година.

Ирландия обяви през февруари пакет от помощи за домакинствата и удължи временното намаляване на ДДС в хотелиерството и ресторантьорството за летния сезон.

Испания вдигна от януари минималната заплата с 8%.

Италия през март одобри мерки за 5 млрд. евро за подпомагане на енергийните сметки на домакинствата и компаниите. Рим е заложил в бюджета за 2023 г. 21 млрд. евро за намаляване влиянието на високите цени на енергията.

Португалия обяви през март пакет за подпомагане на семействата с ниски доходи, включващ премахването на ДДС върху 44 основни хранителни стоки. Португалия премахна ДДС на десетки основни хранителни стоки

Турция през декември повиши минималната работна заплата за 2023 г. с 55% спрямо нивата от юли.

Франция през март се договори с големите вериги супермаркети в страната, да предлагат стоки с ниски цени, за да помогнат на хората с по-ниски доходи.

Чехия през декември одобри повишаването на минималната заплата с 6,8% за 2023 г.

Северна и Южна Америка

Бразилия обяви през февруари, че от май ще повиши минималната заплата до 1320 реала (261 долара). През декември парламентът одобри конституционна поправка, с която вдигна тавана на социалните разходи за подпомагане на бедните семейства.

Колумбия вдигна от началото на годината минималната заплата с 16%.

Мексико увеличи минималната заплата с 20% също от януари. През март страната за пръв път отвори пазара си за внос на телешко от Бразилия в опит да разнообрази доставките.

САЩ включиха 27 лекарства в защитен списък за хората в държавната здравноосигурителна програма (Medicare). По силата на Закона за намаляване на инфлацията производителите на лекарства ще бъдат глобявани и наказвани, ако вдигнат цената на тези лекарства над нивото на официално отчетената инфлация.

Азия

Индия повиши с 4% надбавките, коригирани спрямо инфлацията, за държавните служители.

Тайланд през март прие да удължи до 20 юли намаляването на акциза върху дизела.

Филипините през декември удължиха до края на 2023 г. по-ниските вносни мита върху ориза и някои други важни хранителни продукти.

Япония заделя над 2 трлн. йени (15,25 млрд. долара) от резервните фондове в настоящия бюджет за ограничаване на ефектите на инфлацията. Големите компании договориха през март най-голямото повишение на заплатите от 25 години, вслушвайки се в призива на премиера Фумио Кишида за по-високи възнаграждения.

Африка и Близкия изток

Израел се договори в началото на март за повишаване на заплатите на служителите в обществения сектор. Сделката засяга 350 000 държавни служители, които ще получат 11% увеличение на заплатите си между 2020 г. и 2027 г., както и еднократен бонус.

Служителите в държавния сектор в Република Южна Африка постигнаха в края на март сделка за повишение на заплатите със 7,5% след 5 месеца протести. Споразумението предвижда ръст на възнагражденията с много повече, отколкото властите бяха заложили в бюджета за 2023 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са страните с най-ниска инфлация в света?

В тази страна укротиха инфлацията

Защо европейски компании бягат в САЩ?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички