Как ще се движат цените на стоки и услуги в краткосрочен план?


Как ще се движат цените на стоки и услуги в краткосрочен план?
Снимка: iStock

2002

Цените на стоките и услугите у нас ще се запазят на настоящото си ниво през идните три месеца. На такова мнение са представителите на основни икономически сектори у нас, става ясно от редовната бизнес анкета на Националния статистически институт за месец юли. Основни предизвикателства пред родния бизнес си остават икономическата несигурност и недостигът на работна ръка.

Като цяло общият бизнес климат през юли остава на нивото си от предходния месец (+0.1 пункта до 26.1%). Повишение на показателя се наблюдава в търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността е регистрирано намаление. Единствено в строителството показателят запазва равнището си от предходния месец.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 0.6 пункта (достига 26.3%), което се дължи на резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение през последния месец има леко увеличение на осигуреността на производството с поръчки, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са благоприятни.

Същевременно през юли средното натоварване на мощностите в промишлеността нараства (с 0.7 пункта) в сравнение с април и достига 75.5%.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са основните пречки за дейността в сектора, посочени съответно от 49.4 и 34.7% от предприятията.

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През юли съставният показател „бизнес климат в строителството“ остава на равнището си от юни (-0.3 пункта до 23.1%). Според мненията на строителните предприемачи е регистрирано известно подобрение на настоящата строителна активност, което е съпроводено и с позитивни очаквания за дейността през следващите три месеца. Последната анкета обаче отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Осигуреността на производството с поръчки се запазва спрямо април и се оценява на 6.1 месеца.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 0.7 пункта (достига 36.9%), което се дължи на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче очакванията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са негативни.

България е втора по най-ниски цени в ЕС

Основните проблеми за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като спрямо предходния месец се наблюдава засилване на негативното въздействие на втория и третия фактор.

Преобладаващата част от търговците на дребно предвиждат продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През юли съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 1.1 пункта (достига 17.7%) в резултат на благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, докато очакванията за следващите три месеца са резервирани.

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар анкетата да регистрира намаление на отрицателното им влияние.

По отношение на продажните цени по-голяма част от мениджърите прогнозират запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнесът у нас очаква цените да останат без промяна през следващите месеци

Българската икономика се срива в класация за конкурентоспособност

България вече не е сред страните с най-висока инфлация в ЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички