Каква е прогнозата на МВФ за световната икономика?


Каква е прогнозата на МВФ за световната икономика?
Снимка: iStock

2242

Световната икономика продължава да се възстановява от пандемията и руската инвазия в Украйна. Това се казва в обновената прогноза на Международния валутен фонд за перспективите пред световната икономика, представена от главния икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша.

Ковид кризата официално е зад гърба ни, а проблемите с доставките се върнаха на предпандемичните си нива. Икономическата активност през първата четвърт на годината се засилва, въпреки предизвикателствата, набюдава се и изненадващо силен пазар на труда.

Кристалина Георгиева със сериозно предупреждение за криптовалутите

Цените на енергията и храните спаднаха, позволявайки глобалната инфлация да намалява по-бързо от очакваното. А финансовата нестабилност, породена от банковите сътресения през март, бе преодоляна, благодарение на своевременната намеса на американските и швейцарските власти, се казва в изявлението на МВФ.

Но, от Фонда посочват, че все още е рано да се празнува.

Според базовата им прогноза , растежът ще се забави от миналогодишните 3.5% до 3% през тази и следващата година, което е с 0.2% повишение от априлската прогноза.

Увеличението на БВП на развитите икономики ще намалее от 2,7 на сто през миналата година до 1,5 на сто през настоящата година, което все пак е с 0,2 на сто нагоре спрямо оценките от април. За 2024 г. МВФ предвижда развитите икономики да се разширят с 1,4 на сто.

Икономиката на еврозоната, която все още изпитва негативните ефекти от миналогодишния рязък скок на цените на газа, причинен от войната в Украйна, е на път рязко да се забави, предупреждават експертите на Фонда.

Растежът на нововъзникващите и развиващите се икономики в Европа, където попада и България, се очаква да нарасне до 1,8 процента през 2023 г. Това е с 0,6 процентни пункта над заложената през април прогноза на МВФ. За идната 2024 г. растежът е оценен на 2,2 на сто, което обаче е с 0,3 процентни пункта под пролетните оценки на Фонда.  

Инфлацията

Глобалната инфлация пък се предвижда да спадне от 8.7% миналата година до 6.8% тази година и 5.2% през 2024 г., което е с 0.2% по-малко от предишната прогноза.

Надяваме се, че с оттеглянето на инфлацията сме навлезли в последния етап на инфлационния цикъл, започнал през 2021 г. Но надеждата не е политика и намаляването на инфлацията може да се окаже доста трудна задача, посочват от МВФ.

"Рисковете за инфлацията сега са по-балансирани и е по-малко вероятно повечето големи икономики да се нуждаят от допълнителни прекомерни увеличения на основните лихвени проценти. Лихвените проценти вече достигнаха своя връх в някои латиноамерикански икономики. И все пак е от решаващо значение да се избягва преждевременното намаляване на лихвените проценти, т.е. докато базисната инфлация не покаже ясни и устойчиви признаци на охлаждане. Все още не сме стигнали дотам. През цялото време централните банки трябва да продължат да наблюдават финансовата система и да са готови да използват другите си инструменти за поддържане на финансовата стабилност“, се казва още в актуализираната прогноза на МВФ.

 

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички