Какви са интересите на Франция в Габон?


Какви са интересите на Франция в Габон?
Снимка: Getty Images

2866

Френските компании имат широки икономически интереси в Габон и вече са засегнати от военния преврат в бившата френска колония в Западна Африка.

Около 80 френски компании са регистрирани в Габон, казва Етиен Жирос, председател на Френския съвет на инвеститорите в Африка (CIAN), организация, чиито членове представляват четири пети от френската бизнес дейност на континента.

По-малките предприятия, търговците, ресторантите, адвокатите, застрахователите и компаниите за финансови услуги допълват общия брой с още десетки, казва той пред АФП.

Още: Коя френска компания спря да работи в Габон след преврата?

Най-голямата дестинация за френски износ

През 2022 г. Габон се превръща в най-голямата дестинация за френски износ сред шестте държави членки на Икономическата и валутна общност на Централна Африка (CEMAC), която включва също Камерун, Централноафриканската република, Чад, Република Конго и Екваториална Гвинея, пише БГНЕС.

По данни на Министерството на финансите френските компании са продали в Габон стоки на стойност 536 млн. евро, включително селскостопански продукти и храни, електронни стоки, ИТ оборудване и фармацевтични продукти.

Минната група Eramet, една от най-големите френски компании в Габон, заяви, че е спряла дейността си там "с оглед на безопасността на персонала и сигурността на операциите", но по-късно добави, че "постепенно" ще възобнови дейността си, започвайки от късно в сряда.

В богатата на петрол и минерали централноафриканска държава работят 8000 души, а местното дъщерно дружество добива манганова руда - минерал, използван в производството на стомана и акумулатори - от мините Моанда, най-големите манганови мини в света.

Още: Големи френски компании местят заводите си от Китай в България?

Втори производител на манган в света

Габон е вторият по големина производител на манган в света след Южна Африка, а Comilog добива 90 % от мангана в Габон, като останалата част се обработва от китайската компания CICMHZ.

Междувременно подразделението Setrag на Eramet управлява Транс-Габонската железница, единствената железопътна линия в страната.

Енергийният гигант TotalEnergies присъства от 1928 г. в Габон, който е четвъртият по големина производител на петрол в Субсахарска Африка и член на картела ОПЕК.

От TotalEnergies заявиха, че компанията е "мобилизирана, за да гарантира сигурността на своя персонал и на своите операции, което е неин основен приоритет" след преврата.

TotalEnergies управлява седем обекта за добив на нефт в Габон, както и мрежа от няколко десетки бензиностанции, а миналата година инвестира в горския сектор на Габон.

Друга компания за проучване и добив на въглеводороди - Maurel and Prom, заяви, че ситуацията в Габон не е засегнала нейните обекти и че дейността ѝ протича нормално.

Жирос заяви, че е твърде рано да се определи крайното въздействие на преврата върху френските компании, но каза, че не очаква "внезапно напускане".

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички