Какво представлява процедурата по регистрация на търговска марка?


Какво представлява процедурата по регистрация на търговска марка?
Снимка: istock

421

Сигурно и вие разпознавате някои водещи брандове по символи, наименование и други уникални белези. Става въпрос за търговска марка, която е обект на притежание на конкретния производител или създател на даден продукт. Когато говорим за регистрация на търговска марка има няколко съществени момента, които е важно да се вземат под внимание. Те се отнасят преди всичко до спазване на конкретна процедура както и осигуряване на дългосрочна защита и право на ползване на финансова изгода от тази собственост. В темата е ви запознаем с някои тънкости и условия, които са определящи за това да се използват услуги, които са свързани със самата регистрация както и други особености, които касаят правото на собственика на този уникален знак.

Защо да се пристъпи към действие за заявяване на бранд?

За да е разпознаваем един бизнес или продукт е необходимо да се вземат под внимание някои основни белези, които го идентифицират. Точно такъв е търговската марка. Но не е въпрос само на желание да имате такава. За да е законово съобразена и защитена от неправомерни действия е определящо да се премине през етапа на регистрация.

Това, което ще ви отличи от конкурентите ви е именно този знак, който е уникален, персонален и запомнящ се. Що се отнася до това да можете да реализирате успешно продукта си пазара и той да е разпознаваем имате на фокус широк спектър от опции, които биха били наистина определящи за това да постигнете финансово изгоден резултат. Често търговската марка се оприличава като бранд, което е фактор, реализиращ дадено изделие под някакво наименование или отличителен белег.

За да е сигурно, че само вие ще имате икономическа изгода от това разбира се е важно да се пристъпи към регистрация на търговска марка. А самият процес не е лек, тъй като изисква спазване на определена процедура, включваща:

-        Анализ;

-        Подготовка на документи;

-        Проучване дали друг не е заявил същото;

-        Териториално действие;

-        Време, през което може да се ползва този отличителен знак и други.

Всичко това може да се подсигури с помощта на консултант, който е компетентен по въпросите, които касаят регистрацията.

Използване на професионални услуги

Има опция сами да се заемете с процеса, но имайте предвид, че става въпрос за сложна процедура. Дори да изпуснете дребен детайл то това маже да ви коства допълнително време и разходи. Приоритетно е да се вземат под внимание някои важни особености, които се отнасят до следните типове професионални услуги:

 

-        Подаване на заявление с валидност в страната;

-        Защита на бранда в ЕС;

-        Регистрация в трети държави, съобразно тяхната нормативна уредба;

-        Представителство в процедури по заличаване или отменяне регистрация на търговски марки;

-        Защита при нарушения на права върху търговска марка.

-        Проучвания и анализи;

-        Професионална консултация и сключване на сделки (прехвърляне, лицензиране, продажба, съсобственост).

Това е важно от икономическа гледна точка. Има експерти, които са специализирани в сферата за предоставяне на такъв тип услуги. Те ви гарантират точно и коректно спазване на процедурата както и оптимална защита на бранда ви.

Какво е важно да знаете?

Много хора не са наясно какви права имат от това да регистрират дадена търговска марка. Имайте предвид, че правото на принадлежност се полага на първия заявител. Освен това става въпрос за изключителни права.

Регистрацията и правото на собственост върху съответния бранд се приема от датата на подаване на заявката в Патентното ведомство. А самата заявка следва да съдържа конкретни данни, които удостоверяват правото ви на заявител и притежател. Вижте повече за патент.

Следва извършване на проверка, заплащане на такси и спазване на процедурата с цел да може да бъде защитена марката според съответната нормативна уредба. Имайте предвид, че на всеки 10 години е необходимо да подновявате регистрацията с цел да не се облагодетелства конкурент от това, че бранда не е заявен и е свободен.

 

 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички