Какво ще се случи с въглищните централи в България?


Какво ще се случи с въглищните централи в България?
Снимка: БГНЕС

3308

Въглищните централи са неконкурентни в България. Решението на служебното правителство е изкуствено да се подпомагат едни губещи мощности като ТЕЦ "Марица Изток 2". Това заяви пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

Той смята, че КЕВР не трябва да се съгласява с решението на бившия енергиен министър и да не остави квота на "Марица Изток 2" в регулирания пазар. 

Още: По-скъп ток, отколкото е могло - Росен Христов ли е виновен?

"В момента никоя въглищна електроцентрала в Европа не може да е на печалба, без да получава под някаква форма подпомагане от държавата. Схемите за подпомагане на въглищните централи ще станат нелегитимни от 1 януари 2025 г. Те и в момента на практика са нелегитимни по българското законодателство", добави той.

"Главна дирекция "Конкуренция" през годините умишлено не започва процедура срещу България и Румъния с надеждата, че ще се постигне политическа договорка с правителствата на двете страни за по-бързо затваряне на въглищните централи в следващите няколко години и оттам това да се случи без наказателна процедура", посочи Владимиров.

Разговорите по Плана за възстановяване и устойчивост са в застой, посочи още Мартин Владимиров. И подчерта, че ЕК настоява за даване на ясен ангажимент за затваряне на централите, за да могат тези средства да се отпуснат. България отказва да посочи такава дата за трансформиране на въглищните региони, същото е и при ПВУ.

"Вероятно ние ще постигнем тези цели за 40% намаляване, просто защото наистина много централи ще спрат да оперират, след като вече няма да получават държавна подкрепа и цените на електроенергията са твърде ниски. Но за всички тези 43 хил. работници, които са пряко или косвено заети във въглищния сектор, няма никаква алтернатива в бъдещето. На тях им се обяснява как въглищните централи ще работят до 2050 г., как техните работни места са гарантирани, как няма от какво да се притесняваме. Не се опитваме сега да започнем процеса на трансформация чрез преквалификация и инвестиции в алтернативни отрасли, а се продават евтини мечти на хората, които ще ги разочароват. На 31 декември 2024 г. някой ще трябва да обясни това нещо на миньорите. Те няма да са много доволни и ще ги видим на жълтите павета", прогнозира Владимиров.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички