Какво успя да прикрие коронавирусът


Какво успя да прикрие коронавирусът
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

11476

Коронавирусът, независимо от произхода му, беше прекрасно употребен и покри много важни процеси и събития - прикри катастрофата на неолибералния капитализъм. Този извод направи доц. Георги Чанков от УНСС представяйки с колеги в БТА Новата 2021 година - между равносметката и прогнозите. 

От 7 милиарда човечество, заболелите от COVID-19 са 82 милиона – под 2 %, посочи той като потвърждение, че нещата са сравними с грипна епидемия и коментира, че съвременната медицина и организацията на здравеопазването в западните държави се оказаха трагично неподготвени да се справят с този проблем. Доц. Чанков е категоричен, че коронавирусът обслужва много добре жадните за световна власт банкери, политици и предприемачи от новите технологии. 

Преди още да настъпи коронавирусът, наложените в ЕС здравословни показатели за бюджетен дефицит от 3% от БВП и държавен дълг от 60% от БВП се превишават от западните държави, а след обявяването на пандемията и в резултат на предприетите мерки са брутално надхвърлени. 

„Още в 2019 например Италия беше стигнала равнище на държавния дълг над 130% и беше близо до показателите на Гърция десетина години по-рано, заради които Гърция получи колониално управление във финансовата и на практика в цялата си политика“, посочи той. Германия, сърцевината на ЕС, също прехвърли здравословния праг, водещи държави в еврозоната като Франция и Белгия още преди пандемията гонеха равнище на държавния дълг от около 90%, а в резултат на антипандемичните мерки вече тези показатели са брутално надхвърлени и се надува голям дългов балон, посочи икономистът. 

"Дори ЕЦБ, която при създаването си даде тежки клетви, че никога няма да позволи печатането на хартия без покритие, пусна печатницата и ... в момента основният въпрос, който се решава, е когато се пукне балонът кой ще плати сметката", добави доц. Чанков. Докато се надува балонът, продължи той - хората с достъп до лостовете на властта превръщат хартията в активи и накрая, по всяка вероятност, обикновеният потребител ще трябва да плати сметката под формата на намалели реални доходи.

Край на фабриката за илюзии 

Проведените преди два месеца президентски избори в САЩ, според Чанков слагат край на фабриката за демократични илюзии в САЩ и „свободния свят“, към който принадлежи и България. "Изборите се проведоха с такива мащабни и разнообразни измами, които надхвърлят въображението и на нашите политици тук, които стана невъзможно да се прикрият", коментира доц. Чанков и отбеляза, че подробностите са описани от авторитетни американски източници – професори по статистика, специалисти по програмиране. „Край вече на претенциите, че демокрацията е удачната политическа система , която позволява на обществото да се развива, край на илюзията, че при демокрацията има правила, които са приемливи за възможно най-широк кръг от обществото и че се спазват“, добави той. 

Неговото обяснение е, че демокрацията работи добре, когато обслужва смяната във властта в рамките на една и съща прослойка от обществото, но не и при реална смяна на властта, както е в случая със САЩ, където вече има сериозно разделение между финансовия и промишления капитал и е невъзможен консенсус. „Когато залогът е толкова голям, привидността на демокрацията вече не е необходима и вече може и да не се спазва. При всички груби нарушения демократите са в правото си да вярват, че залогът за тях е толкова голям, че те вече могат и да не спазват привидността на демокрацията“, поясни доц. Чанков. 

Според него победата на демократите в САЩ изобщо не е безусловна и еднозначна. „Едната половина от обществото ще се чувства ощетена като при футболен мач, загубен с очевидно несъществуваща дузпа, а една част от победителите ще останат с тягостното усещане на привърженици на отбор, който действително е победил с несъществуваща дузпа и ще очакват в обозримо бъдеще някакъв реванш на победените със същите нечестни средства, със същия отказ от спазване на правилата“, убеден е той. 

В условията на неолиберализма, в последните 20 – 30 години, авторитетни икономисти са сметнали и са доказали, че постепенно финансовият капитализъм е взел такива надмощие в САЩ, че разпределението на печалбата между финансовия капитализъм и останалите видове е 3 към едно - от всеки долар нова стойност, създаден от американската икономика, финансовият капитализъм до началото на кризата от 2008 г. успява да прибере 85 цента, изтъкна Чанков. При такова разпределение на доходите няма как да остане жизнеспособна американската икономика, коментира той. 

Възможен ли е обратен ход? 

Ако съществува някаква борба, тя е в опита да бъде върнат американския капитализъм в съзидателната фаза – да се върне назад движението - финансовият капитал да се превърне обратно в промишлен, но историята не познава такъв успешен обратен преход, посочи Чанков. Той поясни, че има закономерност, според която, ако някъде презрее капитализмът, съзидателните сили се преместват в друга точка от земното кълбо. „Интересно е експериментът на Тръмп докъде ще стигне, засега не успява, но САЩ за първи път в историята имат благоприятни предпоставки за това обратно движение“, коментира икономистът. Според него, ако обществото в САЩ се съгласи да жертва за известно време понижаване на жизнения стандарт, предпоставки за такъв обратен ход има. 

САЩ са необходими на финансовия капитал като инструмент за световно господство, който да му даде възможност да изсмуче по всяка точка на земното кълбо новосъздадената стойност, отбеляза още доц. Чанков. Той уточни, че САЩ са необходими на финансовия капитал първо като въоръжени сили и второ като печатница за долари, но във все повече места по света САЩ не успяват да контролират. 

„При това положение, невъзможността на финансовия капитал да изсмуква такава норма на печалба, кара демократите, които обслужват неговите интереси, да прибегнат до такава крайна стъпка като жертването на демокрацията в името на властта, обясни доц. Чанков и заключи: „Демократите в САЩ жертваха демокрацията в името на властта“.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80095
 • GBP
  1
  2.32635
 • JPY
  100
  1.15293
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички