Киев: Щетите от войната в Украйна надхвърлят 100 милиарда долара


Киев: Щетите от войната в Украйна надхвърлят 100 милиарда долара
Снимка: Getty Images

3372

Нахлуващите руски сили досега са унищожили инфраструктура, сгради и други физически активи на стойност най-малко 100 милиарда долара. Това каза главният икономически съветник на украинското правителство Олег Устенко, цитиран от Ройтерс и Франс прес, на онлайн събитие, организирано от Peterson Institute of International Economics, предаде  БТА. Спешен транш от 1,4 млрд. долара отпуска МВФ на Украйна

Войната е довела до пълно закриване на половината от украинския бизнес, докато другата половина работи доста под капацитета си, каза Устенко.

Въпреки това той смята, че украинската финансова система се справя доста добре "предвид настоящите обстоятелства". Устенко изтъкна "повече или по-малко стабилния обменен курс" на украинската гривня.

Съветникът на президента Володимир Зеленски посочи, че Украйна преживява "истинска катастрофа", която е "по-сериозна, отколкото някой от нас може да си представи". Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Той също така напомни за важната реконструкция, която предстои, тъй като в страната са разрушени пътища, мостове и болници.

Международната общност вече се мобилизира, за да помогне на Украйна. МВФ одобри спешна помощ за Киев в размер на 1,4 милиарда долара и обеща да помогне в усилията за възстановяване, когато войната приключи.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички