Китай вече е най-големият износител на машинни части


Китай вече е най-големият износител на машинни части
Снимка: iStock

2969

Германия вече не е световен лидер в областта на износа на продукция от областта на машиностроенето. През 2020 г. Китай за първи път изпревари Германия, съобщава вестник Die Welt, позовавайки се на източник от Асоциацията на германските машиностроители и производители на промишлено оборудване (VDMA). Година след COVID-19: Китайската икономика с рекорден растеж

Миналата година делът на Китай в международната доставка на машини и промишлено оборудване достигна 15,8%, докато този на Германия – 15,5%.

Според изданието, цитирано от БГНЕС, през 2019 г. Германия все още е била преди Китай по този показател с почти 1,4%.

В допълнение към Германия, други големи държави - износители на машини и системи, за разлика от китайците, показват тенденция към намаляване на техния дял в световната търговия с машини. САЩ, например, продължава да заема трето място с 9,1% от световния износ на машини, следвани от Япония с малко под 8,6 % и Италия с 6,7 %.

Тази промяна, обаче, не е изненадваща. Китай е най-големият производител на машини в света, казва Улрих Акерман - ръководител на външната търговия във VDMA. Обемът от продажбите на машини, произведени в Китай, е почти толкова голям, колкото продажбите на четирите държави САЩ, Германия, Япония и Италия взети заедно. "Така че беше въпрос на време Китай да се превърне в лидер в износа на машини ", смята Акерман.

Междувременно конкуренцията от Китай също е нараснала. Изнесената продукция вече не отива само за развиващи се страни в Африка и Азия. В Германия Китай в момента е най-големият чуждестранен доставчик, което вероятно е свързано и с участието на германски компании в производството в Народната република. Ако тези компании доставят отделни машини или части в основния завод в Германия, тези продукти също са включени в китайската статистика за износа.

Пандемията даде силен тласък на възхода на Китай, тъй като страната беше засегната от коронавируса много рано и само за кратко време, докато европейският пазар на продажби претърпя сериозен спад по време на пандемията, обясни Акерман. Там обаче германските производители са най-важните доставчици.

Силното икономическо възстановяване в ЕС може да помогне за по-бързото увеличаване на износа на машини от Германия през текущата година и да даде възможност на индустрията да се върне на върха, смята той.

Зад успеха на Китай стои т.нар. стратегия „Произведено в Китай 2025“, чрез която страната се стреми към технологично надмощие в различни индустриални области, включително интелигентното производство или в областта на роботиката и селскостопанските технологии. Китайската икономика продължава да набира скорост

От една страна, Китай постигна значителен напредък в много области и се превърна в „сериозен конкурент“ в много области, като за целта правителството инвестира обширни ресурси в научноизследователска и развойна дейност. В същото време Пекин все повече се намесва на пазара, например чрез изгодни предложения за финансиране или ограничен достъп до държавни търгове, което води до неблагоприятни конкурентни условия за чуждестранните инвеститори. Освен това Китай откри значението на стандартизацията и не само се опитва да увеличи влиянието си в международните органи по стандартизация, но все повече разчита на местните промишлени стандарти, заяви Акерман.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички