Ключова видеоконференция между Си Дзинпин и европейски лидери по търговската сделка ЕС-Китай


Ключова видеоконференция между Си Дзинпин и европейски лидери по търговската сделка ЕС-Китай
Снимка: Getty Images

5304

Лидерите на Европейския съюз и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат днес чрез видеоконференция, за да одобрят общите очертания на голям инвестиционен пакт, се казва в изявление, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Ръководителите на ЕС Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще се присъединят към германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон във видеоконференцията, заяви ЕС.

Пактът, който се очаква да отнеме месеци, за да бъде финализиран, има за цел допълнително да отвори китайската икономика за европейски компании и беше силно подкрепен от Германия въпреки опасенията относно човешките права.

ЕС заяви, че неговите ръководители Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще разговарят с китайския президент Си Дзинпин, за да "приключат по принцип преговорите" по споразумението, след седем години старателно договаряне.

След срещата на лидерите на ЕС, германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон ще се присъединят към разговора със Си за това, което един европейски служител определи като "размяна на мнения".

Пактът засилва връзките между две от най-големите световни икономики. Но прибързаното сключване на политическата част на споразумението в края на годината може да разстрои новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, докато се готви да влезе в Белия дом, надявайки се да се координира със своите западни съюзници.

Европа отдавна се стреми да увеличи достъпа на своите компании до обширните пазари в Китай, но предполагаемото неспазване на международните трудови стандарти от Пекин остава окончателно препятствие за споразумението.

Брюксел настоява, че Всеобхватното споразумение за инвестиции (CAI) е „най-амбициозното“, което някой е убедил Китай да подпише - намаляване на бариерите пред европейския бизнес, засилване на лоялната конкуренция и на ангажиментите за устойчиво развитие.

Блокът заяви, че е успял да накара Пекин да се съгласи на "продължителни и постоянни усилия" за ратифициране на конвенциите на Международната организация на труда (МОТ) за принудителния труд. Но европейските законодатели изразиха сериозни опасения, че няма начин да принудят Китай да изпълни това, и обвиняват Пекин в "ръководена от правителството система на принудителен труд", насочена към уйгурите и другите мюсюлмански малцинства в провинция Синцзян.

Депутатите недоволстват, че основната сделка - която идва в същия ден, когато блокът подписва своя прощален търговски пакт за след Brexit с Великобритания - се прокарва под ръководството на водещата икономическа сила Германия точно преди да завърши нейното ротационно председателство на ЕС.

Китай задмина САЩ през третото тримесечие на тази година, за да се превърне в най-добрия търговски партньор на ЕС, тъй като пандемията Covid-19 удари американската икономика, докато китайската активност се възстановяваше.

Тъй като ЕС възприе по-мек подход към Китай, напускащият президент Доналд Тръмп поведе търговска война, за да принуди Пекин на отстъпки. Въпреки огромните различия с предшественика си по много въпроси, Байдън изглежда е настроен да продължи твърдата линия, при все, че се стреми да изгради по-многонационален фронт за справяне с Пекин.

ЕС настоява, че инвестиционното споразумение с Китай няма да попречи на отношенията му с новата администрация на САЩ и казва, че отчасти съвпада с търговската сделка от "първа фаза", сключена от Тръмп с Пекин през януари. Блокът казва, че сделката, по която започнаха преговори през 2013 г., помага за коригиране на дългогодишния дисбаланс в начина, по който Брюксел и Пекин се отнасят към инвеститорите и достъпа, който те им позволяват. Той също така настоява, че пактът осигурява гаранции от Китай за ключови европейски страхове, като прекратява задълженията за трансфер на технологии, засилва зачитането на интелектуалната собственост, засилва екологичните ангажименти на Пекин и адресира държавните субсидии.

Освен, че сделката трябва да проправи пътя за фирмите от ЕС да проникнат в области като секторите за електрически автомобили в Китай, здравеопазването, телекомуникациите и финансовите услуги, изглежда също така тя ще отвори европейския пазар на възобновяема енергия за Пекин.

Но представител на ЕС заяви, че споразумението все пак ще позволи на отделните държави-членки да блокират достъпа на китайски фирми от съображения за национална сигурност.

Предварителният договор вероятно ще отнеме месеци, за да бъде оформен от юридическите екипи и да бъде преведен и след това ще трябва да бъде ратифициран от 27-те държави-членки на ЕС и одобрен от Европейския парламент.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички