Кметът на Елин Пелин: Не е нормално за всеки един лев към общинския бюджет да се молиш на държавата


Кметът на Елин Пелин: Не е нормално за всеки един лев към общинския бюджет да се молиш на държавата
Снимка: община Елин Пелин

7633

12 октомври официално е обявен за Ден на българската община и местно самоуправление с решение на Министерски съвет от 6 октомври. Една от целите на този ден е да бъде създадена традиция в националния календар, която да обединява миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България.

Общината е местната администрация, която свързва държавата и гражданите, но и се грижи за развитието на регионите. Подобряването на инфраструктурата, средата за живот, както и работата с български и чуждестранни инвеститори са само част от ключовите дейности на общините. Финансовата децентрализация от друга страна е основен проблем пред българските общини.

„Не е нормално за всеки един лев към общинския бюджет да се молиш на държавата. За мен досегашният модел на управление е абсолютно авторитарен, морално остарял, неотговарящ на концепцията на ЕС за финансова децентрализация и затова се стремим към промяна на модела. Досега сме слушали много от управляващите, но реални действия не сме видели от тях. Истината е, че тези 2% от данъците на жителите ще дадат реален финансов инструмент в ръцете на кметовете, за да се правят местни политики, което е целта на ЕС и реално ще може да се види кой градоначалник е по-добрия мениджър. Досега големите политически партии избягваха въвеждането на истинска финансова децентрализация, защото много по-лесно с постановления на МС се раздаваха над 10 пъти повече пари, отколкото реално имаше в бюджета, и се раздаваха на общини по партиен принцип.

Може да дадем пример с големи областни градове, които по някои класации са определени за най-добрите места за живеене, с много подобрения на градската среда, но финансирани от централния бюджет с милиони левове допълнително. В същото време малките общини не са стимулирани по тази начин от държавата и за тях не се предоставя дори и 1 лв. годишно. Затова с финансовата децентрализация от 2% трябва да има нови постъпления за всички общини. Така и общините ще бъдат стимулирани да работят повече за гражданите си, за привличане на по-голям брой жители, което ще доведе до по-голям обем постъпления от данъци, с които можем да осигурим и по-добри условия за живот на жителите ни. В нашата община винаги сме давали приоритет на тази политика за подобряване на средата за живот и отглеждане на деца. Община Елин Пелин е с интензивен прираст на населението и води дългосрочна и успешна политика, насочена към подобряване на условията за живот за младите семейства, като отпусканата финансова помощ за новородено дете достига до 4000 лв.

Също така би било добре в общините да се връща и 1% от корпоративния данък, който в момента е 0% като постъпления", коментира кметът на Елин Пелин инж. Ивайло Симеонов.

Община Елин Пелин е основен център за чуждестранните инвеститори в Софийска област. Администрацията е изградила механизъм за работа с предприемачите, който спокойно може да бъде приложен и в другите общини. Намалила е бюрокрацията максимално с изграждането на т.нар. „бърз коридор" за инвеститорите.

„В повечето случаи, докато се преминат всички бюрократични и административни процедури на инвеститора му отнема от 6 месеца до 1-2 години, за да започне да строи. При нас всичко се върши в изключително бързи срокове, минималните, които са по закон и мисля, че в това отношение сме една от водещите общини в страната. Целта ни е да подпомагаме инвеститорите, т.е. максимално бързо след като инвестират средствата си, да започне обратният процес на възвръщане на инвестицията", коментира инж. Симеонов.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички